Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Tökös rozmaringos pogácsakicsi

Nem kimondottan kezdő konyhatündéreknek való recept, de aki különleges ízekkel szeretné elkápráztatni környezetét, bátran vágjon bele! érdemes egy adagot le is fagyasztani belőle, mert nagyon eteti magát és gyorsan elfogy!

Nehézségi fok: nehéz

Időszükséglet: 150 perc perc

A recept hozzávalói (64 darab):

 90g sima liszt

  • 210g Dia-Wellness zéró-6 liszt
  • 150g sütőtök (ez a mennyiség a már sült tökre értendő)
  • 85g szobahőmérsékletű vaj (75g a tésztába, 10g a kenéshez)
  • 15g friss élesztő
  • 1dl tej, pici cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás sárgája (a fehérjét tegyük félre a pogácsák megkenéséhez)
  • 1 evőkanálnyi friss, aprított rozmaring és kakukkfű keveréke

 A recept elkészítése:

A tököt megsütjük hagyományosan cikkekre vágva is, és félreteszünk 150 grammot hűlni.

A tejet egy kisebb edényben meglangyosítjuk a cukorral és feloldjuk benne az élesztőt. Letakarjuk és félretesszük.

A liszteket egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, az apróra vágott fűszernövényeket és elmorzsoljuk 75g puha vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját, a kihűlt, pürésített sütőtököt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk.

Először nagyon ragacsos a tészta, úgy tűnik, hogy soha nem fog leválni az ember kezéről, de legyünk türelmesek. Idővel leválik a kézről, a tál faláról és egy szép gombóccá áll össze. Ekkor kivesszük a tálból, amibe öntünk pár csepp olajat, jól körbekenjük vele és visszatesszük a tésztát. Konyharuhával letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra).

Ezután lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságú négyzet alakúra nyújtjuk a tésztát és ecsettel vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. Most gondolatban fentről lefelé 3 részre osztjuk a tésztát, és a felső harmadot lehajtjuk a közepére az alsó pedig felhajtjuk. Ezután a baloldali részt hajtjuk be, amit lezárunk a jobboldalival. Most a hajtásokkal lefelé visszatesszük a tálba, letakarjuk és hagyjuk pihenni 20 percet.

Ha letelt a 20 perc újra megismételjük az egész műveletet Nyújtás, kenés, hajtogatás és újabb 20 perc pihentetés letakarva. Majd újraismételjük a folyamatot. Összesen 3-szor kell megkenni a tésztát és hajtogatni, természetesen mindig enyhén lisztezett felületen. Az utolsó kenés után összehajtogatjuk és hagyjuk félórát letakarva pihenni.

Mikor letelt ez az idő, jó ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és pengével vagy nagyon éles késsel „berácsozzuk" (ne vágjuk be túl mélyre, a penge vagy a kés éle épp hogy csak érintse a tésztát). Ezután kb 2cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, nem túlságosan közel egymáshoz, mert még nőni fognak.

Most újra letakarjuk a pogácsákat és újabb félóra pihentetés következik. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tojás fehérjét enyhén felverjük és egy ecset segítségével óvatosan megkenjük a pogácsák tetejét. 15-20 percig sütjük, vagy amíg halvány aranybarna nem lesz a tetejük. Megvárjuk amíg egy kicsit kihűlnek és jól befaljuk. Isteni finom!

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 darab

30 kCal/

4 g

0,74 g

1,2 g

Teljes mennyiség

1916 kCal/

254,32 g

47,4 g

77,78 g

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM