Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

  • Kacsacomb párolt káposztával, ésfőtt burgonyával

    Kacsacomb párolt káposztával, ésfőtt burgonyával A magyarok többsége csak étteremben fogyaszt kacsahúst, pedig otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthető, ráadásul a kacsa húsa a legegészségesebbek…

  • Vargányás gombaleves

    Vargányás gombaleves Az ízletes vargánya feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának…

  • Mustáros marhasült, sült burgonyával

    Mustáros marhasült, sült burgonyával Ez a mennyiség önmagában 51g szénhidrátot tartalmaz, tehát nem lehet levest vagy desszertet párosítani hozzá. Azért érdemes megjegyezni, hogy nagyon…

  • Meggyes-gesztenyés palacsinta

    Meggyes-gesztenyés palacsinta Különleges ízpárosítás a mindenki által imádott palacsintán belül.

  • Nyírségi gombócleves

    Nyírségi gombócleves „Azt esszük, ami termett, nem igen válogatunk benne.” Tán ez a mondat fejezi ki a nyírségi emberek táplálkozását leginkább: burgonya,…

  • A zöld tea 10 bizonyított jótékony hatása

    Antioxidánst és különféle tápanyagokat tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a szervezet működését. A következőkben megnézzük a zöld tea 10 legkiválóbb hatását,…

  • Zsírok

    A zsírok cukorbetegek számára különösen veszélyes tápanyagok. Szigorúan figyelni kell a mennyiségükre, ugyanis ha túl sokat fogyasztunk belőlük és nem…

  • Fehérjék

    A cukorbetegek étrendjében a fehérjék fogyasztásának csak a szövődményként fellépő vesebetegség szabhat határt, de úgy mint semmi mást az életben,…

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)
 

A speciális lisztkeveréknek köszönhetően (amivel a sima búzaliszt nagy részét helyettesítjük ebben a receptben), ennek a pogácsának igen alacsony a szénhidrát tartalma. Ráadásul magas rost tartalma miatt ez a szénhidrát mennyiség lassabban is szívódik fel, vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet. Így akár tízóraira, vagy uzsonnára is bátran fogyaszthatjuk. Gyerekek számára egyszerűen becsomagolható és elvihető a suliba, felnőtteknek pedig a délutáni kávé mellé is kiváló.

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 60 perc perc

A recept hozzávalói (60 darab):

A recept elkészítése:

A kétféle lisztet a sóval összekeverjük, a medvehagymát felaprítjuk. Közben az élesztőt kb 1 dl langyos vízzel és a cukorral felfuttatjuk. Összedolgozzuk a lisztet a tejföllel, margarinnal, tojással, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Fél óráig szobahőmérsékleten kelesztjük. A megkelt tésztához adjuk a feldarabolt medvehagymát és újra átgyúrjuk. Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét pedig megkenjük tojássárgájával. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat közvetlenül egymás mellé rakhatjuk a tepsiben. Így sütés közben nem terülnek majd szét, hanem megtartják kerekded formájukat. 180 fokos előmelegített sütőben, körülbelül 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. 60-62 db 4 cm-es átmérőjű pogácsa lesz belőle.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 darab

43,5 kCal/

1,9 g

2,5 g

2,3 g

Teljes mennyiség

 

A recept forrása: Bakk Brigitta, Erdei Gergő dietetikus hallgatók

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

0 # Pataki Anna 2014-06-06 16:52
Mindegyik receptnél kb így kéne feltüntetni a tápanyagtartalm at,persze ezt még fokozni is lehetne.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM

cukorbetegwebaruhaz