Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

tzatziki

Elsősorban Görög-és Törökországban találkozhatunk ezzel az alapvetően joghurtból, uborkából és fokhagymából készült finomsággal, amely salátaként, köretként, de akár önmagában is fogyasztható. Ízesíthető mentával, oregánóval esetleg kaporral, olívaolajjal, sőt még egy kis balzsamecettel is.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 2x175g natúr joghurt
  • 175g tejföl
  • 500g uborka
  • 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma

A recept elkészítése:

A jó tzatziki titka a megfelelő állagú joghurtos szósz, amely mindig 2/3 jighurtbó és 1/3 tejfölből függetlenül attól, hogy mekkora mennyiségben készítjük. A jighurtot és a tejfölt óvatosan összeforgatjuk. Egy nagyobb tésztaszűrőt kibélelünk egy lazább szövésű konyharuhával, egy tál fölé tesszük és belekanalazzuk ezt a keveréket. Így a savó lassan átcsöpög, és nem lesz túlságosan folyós a szósz. Ez akár egy órát is igénybe vehet.

Amíg a joghurtos-tejfölös keverék csöpög, meghámozzuk és lereszeljük az uborkát egy nagyobb lyukú sajreszelőn, és kissé besózzuk. Ha már levet engedett, akkor az uborkasalátánál megszokott módon kinyomkodjuk és leöntjük ezt a levet, és az uborkát beletesszük egy nagyobb salátástálba. A megtisztított fokhagymát áttörjük és az uborkához keverjük.

Az átcsepegtetett jughurtos-tejfölöst szószt az uborkára kanalazzuk és óvatosan, de alaposan összefogatjuk.

Fogyasztás előtt legalább 30 percre hűtőbe tesszük, majd tálalásnál olajbogyóval vagy petrezselyemmel díszítjük.

Egy szelet pirítóssal fogyasztva remek frissítő uzsonna vagy vacsora önmagában is!

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

139 kCal/581 kJ

6 g

4,2 g

10 g

Teljes mennyiség

554 kCal/2322 kJ

25 g

16,6 g

41,3 g

Az öntetben lévő zsír mennyiségét csökkenthetjük, ha sovány tejfölből készítjük!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM