Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

palócleves

Az étel eredetileg nem Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Főherczeg Szállodában Pesten. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első palóc levest 1892-ben, aki ugyancsak szerette és tudta élvezni az asztal örömeit, s gyakran megfordult barátaival a szálloda különszobájában. Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora fényes vendégei, kik magánfogatokkal vagy fiákeren érkeztek, első fogásként az újonnan kreált levest kapták. Persze mindenki fél szemmel Mikszáthot figyelte, hogy mit szól a múzsa az újfajta leveshez. Nos, az író kétszer is szedett a tálból, és bizonyára nem csak udvariasságból. A receptben és készítési módjában azonmban nincs semmi úri rafinéria, amint az el is várható egy ilyen paraszti elnevezésű, egyszerű levestől.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 50 perc

A recept hozzávalói (1 adag):

  • 70 g csirkehús
  • 120 g zöldbab
  • 50 g sárgarépa
  • 40 g burgonya
  • 30 g vöröshagyma
  • ¼ gerezd fokhagyma
  • 5 ml olívaolaj
  • 3 g zéró-6-lisztkeverék
  • 60 g 12%-os tejföl

palócleveshv

A recept elkészítése:

A zöldbabot, burgonyát, répát megtisztítjuk és feldaraboljuk, a csirkehúst is megmossuk és kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Utána mehet a husi, kicsit megpirítjuk, majd pár perc múlva a zöldségeket is beledobhatjuk. Ha fagyasztott, vagy konzerv zöldbabot használunk, akkor csak később adjuk a már majdnem kész leveshez, különben teljesen szétfő. Öntsük fel vízzel és fűszerezzük, dobjuk bele a fokhagymát. Főzzük kb. fél órát, majd jöhet a habarás. A tejfölt keverjük el a liszttel, majd óvatosan merjünk hozzá a levesből a hő kiegyenlítés miatt, így nem fog kicsapódni a tejföl. Kavarjuk össze és pár percig forraljuk a behabart levest.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

335 kCal/

27,1 g

23,2 g

14,2 g

Teljes mennyiség

1340 kCal/

108,4 g

92,8 g

56,8 g

A teljes mennyiség tápanyagtartalma 4 adagra vonatkozik.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM