Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

gulyásleves

"A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével." Gundel Károly, a híres vendéglős és gasztronómiai munkák írója így igazít el a gulyás meghatározásában. Minden bizonnyal nagyon régi magyar étel, talán már ették a honfoglalás korában is. Ahogy a neve is mutatja, pásztorok tápláléka volt egykor. A 18. század második felétől elkészítése a falusi konyha közvetítésével vált mindennapossá. Először minden magyar háztartásban ették és kínálták – de nem sokkal később – a reformkorra már az iparszerű vendéglátás is étlapra, menülapra tette. Rövidesen belekerült a szakácskönyvek ajánlataiba is.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 90 perc

A recept hozzávalói (1 adag):

  • 100g marhahús
  • 5 ml olívaolaj
  • 50 g vöröshagyma
  • ½ gerezd fokhagyma
  • 60 g burgonya
  • 50 g sárgarépa
  • 30 g fehérrépa
  • 20 g paradicsom
  • 20 g paprika
  • őrölt pirospaprika
  • só, bors, őrölt kömény, babérlevél, petrezselyem

gulyáshv 

A recept elkészítése:

Pucoljuk meg és aprítsuk fel a hagymát, burgonyát, kétféle répát, vágjuk kockára a paradicsomot és a húst is, a paprikát csumázzuk ki. Ha mindent előkészítettünk, az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd húzzuk félre az edényt és szórjuk bele a pirospaprikát. Kevés vízzel öntsük fel és főzzük pár percig. Mehet bele a husi, ezt is pirítsuk meg. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, paprikát és főzzük kb. 1 órán át. Végül jöhetnek a zöldségek is, felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel, hogy minden hozzávalót ellepjen és még fél órán át főzzük.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

369 kCal/

25 g

23,6 g

19,5 g

Teljes mennyiség

1476 kCal/

100 g

94,4 g

78 g

A teljes mennyiség tápanyagtartalma 7 adagra vonakozik.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM