Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Frankfurti leves 1

A frankfurti leves egy könnyen elkészíthető, kezdőknek is ajánlott, egészséges, finom és laktató összetett leves, melynek több változata is létezik.
Bár a frankfurti levesnek semmi köze nincs a Frankfurt városához, mégis a legtöbb ember a neve hallatán arra asszociál. Pontos eredete nem tisztázott, de vélhetően pesti születésű és innen indult töretlen népszerűsége. Hasonló virslis, káposztás levesek Magyarország minden táján készültek, amely attól igazán magyar, hogy csak ez a fajta virslis leves készül kelkáposztával. Valamikor a szegények eledelének tartották, mivel a két világháború között akinek nem telt marhára, az virsliből főzött levest. Később, az ötvenes években státusszimbólummá vált, mert akkor már a virsli luxusnak számított. Miután a 70-es évekre ráuntak az emberek, a frankfurti leves a nyolcvanas évekre tipikus menza étel lett, azaz társadalmilag csökkent az értéke, de mára újra gyakran kerül terítékre.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 45 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 180 g virsli
  • 280 g kelkáposzta
  • 240 g burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g natúr joghurt
  • 20 ml olaj
  • só, bors, őrölt kömény, pirospaprika

A recept elkészítése:

A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk, a virslit felkarikázzuk. A káposztát csíkokra vágjuk és egy lábasban a krumplival együtt az olajon megfuttatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, egyben beletesszük a megpucolt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd felengedjük vízzel. Ha a zöldségek megpuhultak hozzáadjuk a virsli karikákat is, majd pár perc múlva a fűszerpaprikával kikevert joghurttal behabarjuk. Ehhez előbb pár evőkanálnyi lével elkeverjük a joghurtot, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletét, majd a leveshez adjuk és összeforraljuk.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

240 kCal/

19 g

12 g

12 g

Teljes mennyiség

960 kCal/

76 g

48 g

48 g

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM