Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Köretek - receptek cukorbetegeknek

Csőbensültvegyeszöldség

Hogy honnan ered a "csőben sült", franciául "au gratin" kifejezés? Abból az időből, amikor a nyílt tűzi főzést felváltották a füstmentes, zárt rendszerű takaréktűzhelyek. Ezek sütőjét hívták sütőcsőnek, vagy csőnek. Tehát a csőben sütés egyszerűen sütőben sütést jelent, ami abban az időben azért volt nagy újítás, mert a zárt, körbefalazott, lemezzel borított sütőben már a füst kizárásával tudtak sütni. Ezzel a körettel különlegessé tehetjük bármely szokványosabb ételünket.

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, és számtalan módon lehet elkészíteni. Fokhagymával kombinálva nem csak egy nagyon egészséges, de rendkívül finom ételt készíthetünk, amely akár köretként, akár önmagában is fogyasztható.

Speciálisan cukorbetegek számára kifejlesztett DIABET-MIX linzerliszt-keverékkel készült, csökkentett szénhidrát tartalmú tészta.

Gombás vadruzses rizs

A rizs nagyon kedvelt köretféle, ám magas szénhidráttartalma miatt a mennyiségével nagyon körültekintően kell bánni a cukorbeteg diétában. A vadrizsnek magasabb a vitamin, ásványi anyag és rost tartalma, mint a fehér rizsnek, ezért érdemes legalább részben kiváltani vele a sima rizs köretet. Azzal azonban a vadrizs esetében számolnunk kell, hogy a főzési ideje jóval hosszabb, körülbelül kétszer annyi, mint a fehér rizsé.