Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

Székelykáposzta

Az étel keletkezésébe több korabeli elbeszélés enged bepillantást. Az egyik közkedvelt történet szerint Székely József főlevéltáros – Petőfivel az oldalán – kissé kései órában érkezett meg a törzshelyének számító Komló-kertbe, ahol már nem nagyon tudtak mit enni adni a megéhezett hivatalnoknak. Mikor a kocsmáros elsorolta, hogy miből maradt, Székely a savanyúkáposzta-főzeléket és a pörköltet összeöntette, és azt kérte – kínjában – kései ebédre.

Más feltételezések szerint az egész székelygulyás-história nem is a Komló-kertben, hanem néhány házzal arrébb, egy másik étteremben született. Igaz, az elkövető személye ebben a történetben is Székely József, Petőfi barátja, de a színhely ezúttal az Arany Sas fogadó. Míg az első történetben a véletlen és a véges konyhai készletek játszottak közre az étel születésénél, addig az Arany Sasban zajló cselekmények hátterében Székely korszakalkotó ötlete állt, amivel felkereste az étterem tulajdonosát, s rávette, hogy elkészítse számára a megálmodott ételt. Bárhogy is történt, a „kényszerházasság” vagy a hirtelen jött laikus ötlet sikeresnek bizonyult, annyira, hogy később már Petőfi – a maga által székelygulyásnak keresztelt ételt – sokszor rendelte. Talán épp Petőfi lelkes közbenjárásának köszönhető, hogy a gulyással elegyített savanyúkáposzta-főzelék szépen lassan meghonosodott a környékbeli éttermekben, s előbb-utóbb a háziasszo­nyok konyháiban és a szakácskönyvekben is megjelent.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 45 perc

A recept hozzávalói (1 adag):

 

  • 150 g sertéslapocka
  • 250 g savanyú káposzta
  • 40 g vöröshagyma
  • 10 ml olívaolaj
  • só, pirospaprika
  • csombor
  • 1 evőkanál 12%-os tejföl
  • 40 g Bakonyi barna kenyér

Székelykáposztahv

 

A recept elkészítése:

 

Magyaros alapot készítünk, vagyis a hagymát az olajon megpároljuk, félrehúzzuk és rászórjuk a pirospaprikát. Hozzáadjuk a feldarabolt húst, sózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor adjuk hozzá a savanyú káposztát, fűszerezzük csomborral, felöntjük vízzel és az egészet puhára pároljuk. Lisztes habarás helyett csak a tejföllel és kenyérrel tálaljuk, így megspórolhatjuk a plusz lisztet.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

749 kCal/

36,3 g

34,6 g

51,3 g

Teljes mennyiség

 

 

 

 

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM

A kategória recepjtei