Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

  • Kacsacomb párolt káposztával, ésfőtt burgonyával

    Kacsacomb párolt káposztával, ésfőtt burgonyával A magyarok többsége csak étteremben fogyaszt kacsahúst, pedig otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthető, ráadásul a kacsa húsa a legegészségesebbek…

  • Vargányás gombaleves

    Vargányás gombaleves Az ízletes vargánya feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának…

  • Mustáros marhasült, sült burgonyával

    Mustáros marhasült, sült burgonyával Ez a mennyiség önmagában 51g szénhidrátot tartalmaz, tehát nem lehet levest vagy desszertet párosítani hozzá. Azért érdemes megjegyezni, hogy nagyon…

  • Meggyes-gesztenyés palacsinta

    Meggyes-gesztenyés palacsinta Különleges ízpárosítás a mindenki által imádott palacsintán belül.

  • Nyírségi gombócleves

    Nyírségi gombócleves „Azt esszük, ami termett, nem igen válogatunk benne.” Tán ez a mondat fejezi ki a nyírségi emberek táplálkozását leginkább: burgonya,…

  • A zöld tea 10 bizonyított jótékony hatása

    Antioxidánst és különféle tápanyagokat tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a szervezet működését. A következőkben megnézzük a zöld tea 10 legkiválóbb hatását,…

  • Zsírok

    A zsírok cukorbetegek számára különösen veszélyes tápanyagok. Szigorúan figyelni kell a mennyiségükre, ugyanis ha túl sokat fogyasztunk belőlük és nem…

  • Fehérjék

    A cukorbetegek étrendjében a fehérjék fogyasztásának csak a szövődményként fellépő vesebetegség szabhat határt, de úgy mint semmi mást az életben,…

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Húsos gombóc

Mentés

Bár jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, ez a húsos gombóc igazi kedvenc mindenütt, ahol már egyszer kipróbálták.

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 120 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 80 dkg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 40 dkg sertéscomb, sovány
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál lecsó
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • konyhasó
  • (1 dl tejföl, 12 %-os)

A recept elkészítése:

A megtisztított burgonyát sós vízben feltesszük főni. Amíg megfő, elkezdjük készíteni a pörköltöt. Apró kockára vágjuk a vöröshagymát, és a szokásos módon kockára vágjuk a sertéscombot is. Az olajon megpároljuk a hagymát, meghintjük fűszerpaprikával, és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a felkockázott húst, ízesítjük sóval, őrölt borssal, lecsóval (lehet helyettes friss paradicsom és paprika is). Addig főzzük, míg a hús puha lesz, de a pörköltöt készítsük kicsit hosszabb lével. Ha elkészült, vegyük ki a szaftból a pörkölthúst, kicsit hagyjuk kihűlni, és daráljuk le. Hogy a darált hús ne legyen száraz, adjunk hozzá pár kanál pörkölt szaftot. A többi szaftot tegyük abba az edénybe, ahová a megfőtt gombócokat fogjuk tenni.
Amíg a hús fő, a leszűrt burgonyát hagyjuk kicsit hűlni, majd burgonyanyomóval törjük össze, és a liszttel, tojással készítsünk gombóctésztát. A meggyúrt tésztát nyújtsuk ki, vágjunk belőle kb. 10X10 cm-es négyzeteket. A tészta négyzetek közepébe tegyünk egy kanálnyi pörkölthúst, formáljuk gombóccá. Az elkészült gombócokat bő forró, sós vízben kifőzzük. A kifőtt gombócokat a pörköltszaftba forgatva tálaljuk. Ízlés szerint a pörkölt szaftot be lehet habarni tejföllel.
A gombóc készíthető maradék pörköltből is. Vannak, akik darált húsból készítik a pörköltöt (így kicsit rövidíthető az elkészítési idő), és tejfölös liszttel sűrítik be a gombócokhoz a szaftot.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

660 kCal/

81,6 g

34,9 g

20,2 g

Teljes mennyiség

2640 kCal/

326,4 g

139,6 g

80,8 g

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM

cukorbetegwebaruhaz