Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Egytálételek - receptek cukorbetegeknek

karfiolos-brokkolis vegyes tal

A téli hónapokban - és főleg a karácsonyi ünnepek körüli lakomák után - a felesleges plusz kilók kérlelhetetlenül megjelennek rajtunk. Ilyenkor jelent nagy segítséget a káposztafélék családjába tartozó karfiol és brokkoli, amelyek számtalan változatban - és mint látni fogják - és akár együtt is remek ételek alkotóelemei.

A brüsszeli káposztácskának is nevezett kelbimbó jellegzetes ízét sokan nem kedvelik, azonban a nagy titok a főzési idő megfelelő megválasztásában van! A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe, és a jellegzetes kénes illat azt jelenti, hogy már túl sokat főztük. Az elkészült kelbimbót azonnal tálaljuk, mert a melegen tartott étel sokat veszít kellemes ízéből. A bimbós kel párolt formában remek köret, amit egyszerűen megbolondíthatunk durvára vágott mogyoróval vagy szezámmaggal, de illik hozzá a majoranna és a köménymag is.

A hagyományos magyar konyha jól ismert egytálétele a kelkáposzta főzelék, amelynek alapanyaga, a kelkáposzta egészséges, olcsó és egész évben kapható. Akinek esetleg az iskolai menzáról kellemetlen élmények jutnak eszébe a kelkáposzta főzelék nevének hallatán, azok bolondítsák meg a főzeléket egy kis füstölt hússal, és biztos, hogy egy remek új ízvilág tárul fel számukra!

ratatouille

Sokan gondoljuk úgy, hogy a lecsó egy tipikusan magyar étel - mint ahogy az általunk megszokott formájában az is -, hungarikumnak nem tekinthető. A lecsó ugyanis minden népcsoportnál a szegények eledele volt, azt főzték meg, amit a kertben éppen szezonálisan találtak. Az olaszok peperonataja több színű kaliforniai paprikából készül, fokhagymával, zellerrel, fehérborecettel és bazsalikommal. A baszk lecsó – a Piperade Basquaise – kis fokhagymás ízesítéssel készül, de rántottára halmozva tálalják, a tetejére pedig vékony sonkaszeleteket tesznek. Az egyik legismertebb"külföldi” valószínűleg a francia ratatouille (eredeti jelentése: kotyvalék), ahol padlizsán és cukkini is kerül az alap lecsóba, külön főzik a zöldségeket, kicsit ropogósabbra hagyják őket, és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni.

Székelykáposzta crop

Az étel keletkezésébe több korabeli elbeszélés enged bepillantást. Az egyik közkedvelt történet szerint Székely József főlevéltáros – Petőfivel az oldalán – kissé kései órában érkezett meg a törzshelyének számító Komló-kertbe, ahol már nem nagyon tudtak mit enni adni a megéhezett hivatalnoknak. Mikor a kocsmáros elsorolta, hogy miből maradt, Székely a savanyúkáposzta-főzeléket és a pörköltet összeöntette, és azt kérte – kínjában – kései ebédre. Más feltételezések szerint az egész székelygulyás-história nem is a Komló-kertben, hanem néhány házzal arrébb, egy másik étteremben született. Igaz, az elkövető személye ebben a történetben is Székely József, Petőfi barátja, de a színhely ezúttal az Arany Sas fogadó. Míg az első történetben a véletlen és a véges konyhai készletek játszottak közre az étel születésénél, addig az Arany Sasban zajló cselekmények hátterében Székely korszakalkotó ötlete állt, amivel felkereste az étterem tulajdonosát, s rávette, hogy elkészítse számára a megálmodott ételt.