Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

vargabéles

A vargabéles az egyik legkönnyebben elkészíthető túrós édesség. Az eredeti receptet az erdélyi Darvas vendéglő szakácsnőjének, Darvasnénak szokták tulajdonítani. A szakácsnő bélese állítólag olyan híres volt, hogy Kolozsvárról először taxival a repülőtérre, majd onnan repülővel Budapestre szállították minden nap a melegen kisült tésztát.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60-70 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 15 dkg cérnametélt (durum)
  • 40 dkg sovány túró
  • 1 dl tejföl 20 %-os
  • 3 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 db tojás
  • 3 dkg mazsola (kevés vízben előáztatva)
  • folyékony édesítőszer (pl. Ezerédes vagy Huxol)
  • vaníliás aroma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg ( ½ csomag) réteslap
  • 5 evőkanál olaj
  • ½ tojás (felverve)
  • eritrit vagy édesítőpor (pl. Canderel vagy Kandisin)

 

A recept elkészítése:

 

A cérnametéltet enyhén sós vízben -melybe raktunk egy evőkanál olajat – forrástól 1-2 percig főzzük. Leszűrve egy tálba rakjuk, és belekeverjük a vajat. Míg hűl, elkészítjük a túrós tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habverővel felverjük. A túrót villával, vagy krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojás sárgákat, a leszűrt mazsolát (ha a család nem szereti, ez kihagyható), ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítőszert, kevés vanília aromát, reszelt citromhéjat, citrom levet és a tojásfehérjéből felvert habot. Réteslapból kivágunk 3 réteg 30 x 20 cm-es darabot. Egy kb. 30 x 20 cm-es hőálló edényt kibélelünk sütőpapírral, melyet megkenünk olajjal (az „igazi” vargabélesnek az aljára is tesznek réteslapot, de ha elhagyjuk, kevesebb lesz az étel szénhidráttartalma). A kibélelt edénybe öntsük bele a túrókrémmel összekevert metélt tésztát. A tetejét borítsuk be a réteslapokkal úgy, hogy a rétegek közét is megkenjük olajjal. A tészta tetejét kenjük meg felvert tojással, és előmelegített sütőben 180-200 C°-on süssük kb. 30-40 percig. A sütőből kivéve még melegen osszuk el négy adagba. Tálaláskor szórjuk meg eritrittel.
Desszertként, nyolc adagba vágva, gyümölcsös öntettel (idény gyümölcs, édesítőszerrel összeforralva) is kínálható.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

580 kCal/

52,7 g

24,8 g

30,1 g

Teljes mennyiség

2320 kCal/

210,8 g

99,2 g

120,4 g

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés