Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (3 Értékelés)

nyari-szilvasgomboc-harapva400

A szilvásgombócot csak szeretni lehet! A lágy krumplistésztában olvadozó édes-fahéjas szilva a morzsabundában a legelszántabb fogyókúrázókat is leveszi a lábáról. A friss szilvásgombóc készítése nem megy gyorsan, mert alapos előkészületeket igényel, de megéri a ráfordított időt és energiát, és a nyers gombóc lefagyasztható, így a következő adag készítése már jóval gyorsabban megy. A csökkentett szénhidráttartalmú lisztnek és zsemlemorzsának köszönhetően ez a változat cukorbetegek és fogyókúrázók számára is jó szívvel ajánlható!

Nehézségi fok: közepes

 

A recept hozzávalói (28 darab):

 1 kg főzni való (lisztes) burgonya

  • 1/2 kg magvaváló szilva vagy ALIBONA édesítőszerrel készült szilvabefőtt
  • 30+100 g vaj/margarin
  • 200 g finomliszt + 100g zéró-6 liszt + a nyújtáshoz
  • 100 g DIA-WELLNESS csökkentett szénhidráttartalmú zsemlemorzsa
  • 2cs CYROMA fahéjas fruktóz

 A recept elkészítése:

 A burgonyát megmossuk, és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. A szilvát ugyancsak megmossuk, tiszta konyharuhába forgatva szárazra töröljük, a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk.
2. A burgonyát leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük, de nem többet, mert elnyúlósodik a tészta!
3. Nagyobb lábasban (nem fazékban!) felteszünk forrni 5 liter vizet. Liszttel sűrűn-alaposan meghintett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 24 db kb. 6x6 cm-es, szabályos négyzetre vágjuk. Mindegyikre 1 fél szem szilvát, annak közepére pedig 1 kávéskanál CYROMA fahéjas fruktózt teszünk. A csúcsokat felhajtjuk, két tenyerünk között gombóccá gömbölyítjük, liszttel megszórt konyharuhára sorakoztatjuk.
4. 1 kk. sót adunk a forrásban lévő vízhez, majd óvatosan beletesszük-eresztjük a gombócok felét. Szűrőkanállal alájuk nyúlva óvatosan elválasztjuk őket az edény aljától (könnyen leragadnak és kiszakadhatnak), majd miután a víz színére emelkedtek, gyöngyöző forralással további 3-5 percig főzzük.
5. Közben szárazon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, belekeverjük-olvasztjuk a maradék 100 g vajat/margarint, felét mélyebb tálba szedjük. Szitakanállal kiemeljük a gombócokat a vízből, jól lecsepegtetjük, a tálba szedett zsemlemorzsára tesszük, és lefedjük. 2-3 perc múlva a fedőt az edény tetejére szorítjuk, és laza, dobáló-köröző mozdulattal összerázzuk (ennyi idő alatt egy kissé „megköt" a tészta, így a gombócok formásak maradnak, és nem is szakadnak ki egykönnyen!).
6. A fenti módon kifőzzük a második adag gombócot is, és abba a lábasba szedjük, amelyben a zsemlemorzsát pirítottuk. 2-3 perc múlva ezt is összerázzuk és a többi gombóchoz adjuk. A 2. csomag CYROMA fahéjas fruktózt kávédarálóban porosítjuk, és ezzel megszórjuk az elkészült gombócokat, és azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi!

 A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 darab

112 kCal/

14 g

3,6 g

4 g

Teljes mennyiség

3139 kCal/

391,9 g

102 g

114 g

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés