Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

  • Kacsacomb párolt káposztával, ésfőtt burgonyával

    Kacsacomb párolt káposztával, ésfőtt burgonyával A magyarok többsége csak étteremben fogyaszt kacsahúst, pedig otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthető, ráadásul a kacsa húsa a legegészségesebbek…

  • Vargányás gombaleves

    Vargányás gombaleves Az ízletes vargánya feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának…

  • Mustáros marhasült, sült burgonyával

    Mustáros marhasült, sült burgonyával Ez a mennyiség önmagában 51g szénhidrátot tartalmaz, tehát nem lehet levest vagy desszertet párosítani hozzá. Azért érdemes megjegyezni, hogy nagyon…

  • Meggyes-gesztenyés palacsinta

    Meggyes-gesztenyés palacsinta Különleges ízpárosítás a mindenki által imádott palacsintán belül.

  • Nyírségi gombócleves

    Nyírségi gombócleves „Azt esszük, ami termett, nem igen válogatunk benne.” Tán ez a mondat fejezi ki a nyírségi emberek táplálkozását leginkább: burgonya,…

  • A zöld tea 10 bizonyított jótékony hatása

    Antioxidánst és különféle tápanyagokat tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a szervezet működését. A következőkben megnézzük a zöld tea 10 legkiválóbb hatását,…

  • Zsírok

    A zsírok cukorbetegek számára különösen veszélyes tápanyagok. Szigorúan figyelni kell a mennyiségükre, ugyanis ha túl sokat fogyasztunk belőlük és nem…

  • Fehérjék

    A cukorbetegek étrendjében a fehérjék fogyasztásának csak a szövődményként fellépő vesebetegség szabhat határt, de úgy mint semmi mást az életben,…

1 1 1 1 1 (6 Értékelés)

szalagosfank

Ez a klasszikus ünnepi fánk valószínűleg mindenki számára ismert. Ez a változat azonban jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint az eredeti recept, miközben ízben és állagban semmi különbség nincs a kétféle tészta között. A magasabb rosttartalom miatt pedig lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukor szintet. Bár ezt a változatot sem ehetjük számolatlanul, de egy megfelelő ételsor végén 1-2 db még beleférhet az engedélyezett kb. 50 g szénhidrát mennyiségbe, de akár tízóraira, uzsonnára is megehetünk 1 darabot a kávénk mellé.

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 50 perc

A recept hozzávalói (20 darab):

 

  • 250 g zéró-6-lisztkeverék
  • 220 g búzaliszt
  • 200 ml 2,8%-os tej
  • 40 g élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 40 g eritritol
  • 60 g olvasztott margarin
  • 5 db tojássárgája
  • Sárgabaracklekvár vagy egyéb diabetikus lekvár

A recept elkészítése:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A kétféle lisztet az eritritolt, az olvasztott margarint és a tojássárgájákat elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk a tésztát. 30 percig meleg helyen pihentetjük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk és 15 percig megint kelesztjük a tésztát, majd minden fánk közepébe lukat nyomkodunk. Ezzel az oldallal lefelé a forró olajba dobjuk és kb. 3 perc után megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A lecsepegtetett fánkok mélyedéseibe diabetikus lekvárt töltünk. (Figyelem!: A tápanyagszámításba nem vettük figyelembe a lekvárt!)

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 darab

129 kCal/

9,2 g

6,4 g

5,6 g

Teljes mennyiség

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés