Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

somlói

Az egyik legkedvesebb desszertünk eredetét a Veszprém megyei Somló-hegyhez és a Somlói borvidékhez kötik, pedig eredetileg a Somlyó-hegy közelében, Fót mellett született meg ez a különleges magyar édesség. Hogy miért mégis somlói galuskaként vált ismertté? Miután Szőcs Béla cukrászmester Gollerits Károly elgondolása nyomán elsőként elkészítette az akkor még somlyói galuska névvel illetett desszertkülönlegességet és 1958-ban Brüsszelben a világkiállításon bemutatta, a magyar galuska nevét ipszilon nélkül rögzítették a brüsszeliek. Így a gasztronómia történetében a mai napig rajta maradt a somlói galuska elnevezés. Az ötlet egyébként, amint erre feljebb utaltunk is, nem Szőcs Bélától, a megvalósítótól származik, hanem a Gundel étterem akkori, híres főpincérétől, Gollarits Károlytól. 2010-ben egyébként a somlói lett „Magyarország kedvenc süteménye”.

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

somlóigaluskahv

 

A recept elkészítése:

 

A piskótához a tojássárgáját habosra keverjük a kétféle liszttel és 3 evőkanál eritritollal. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, mikor majdnem kész hozzáadunk 3 evőkanál eritritolt és kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a habot a tojásos masszába és a felét sütőpapíros tepsibe öntjük. A maradékot 2 részre osztjuk, az egyikbe megy a dió, a másikba a kakaópor. A sima tésztánk egyik felét a diós keverékkel márványozzuk meg a másikat pedig a kakaóporossal. Így egy tepsit használva is megsüthetjük a 3 féle piskótánkat. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül. Közben híg pudingot készítünk a leírás szerint, csak 5 dl helyett 7 dl tejjel. A csoki öntethez pedig a tejszínt a feldarabolt csokival és 2 evőkanál eritritollal összefőzzük. Ha kihűlt a piskótánk egy nagy tálba rétegezzük a pudinggal és a darált dióval. Tálaláskor leöntjük a csoki öntettel és dióval díszítjük.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

350 kCal/

29,4 g

22,6 g

20,7 g

Teljes mennyiség

1400 kCal/

117,6 g

90,4 g

82,8 g

A teljes mennyiség tápanyagtartalma 4 főre vonatkozik.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés