Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Desszertek - receptek cukorbetegeknek

aranygaluska

Talán nincs is olyan, aki ne szeretné ezt a desszertet, amely kiváló kiegészítője lehet egy tartalmas levesnek évszaktól függetlenül. Fogyókúrásnak még diétás változata sem igazán tekinthető, de időnként mindenki megengedhet magának egy ilyen mennyei fogást.

cremebrule

Ismerhetjük Creme Brulée vagy éppen Crema Catalana néven is, amely már számos étterem kínálatában szerepel. Igazi klasszikus desszert, amelynek karamellizált teteje alatt mennyi ízű krém van. A kezdők is kipróbálhatják, mert elkészítése nem túl bonyolult, az eredmény viszont annál nagyszerűbb!

csokiszuflé

A francia eredetű szuflé (soufflé) – vagyis felfújt – tipikus vendégváró finomság, amelyet néhány hozzávalóból elkészíthetünk. Az alapja mindig egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk, ízesítése pedig az egyéb alapanyagoktól (csokoládé, gyümölcs, zöldségek, sajt stb.) függ. Édes és sós változatban egyaránt elkészíthetjük, ezúttal az ellenállhatatlan csokoládés változatot mutatjuk be.

csöröge3kicsi

Az eredeti receptnek ez a cukormentes, csökkentett szénhidrát-tartalmú változata mindössze negyedannyi szénhidrátot tartalmaz. Mivel a kalóriatartalomra, zsírtartalomra is figyelnünk kell, ezért ebből se együnk 5-6 darabnál többet egyszerre és mindig figyeljünk az adott étkezésen belüli elfogyasztható szénhidrátmennyiségre! Azt se felejtsük el, hogy mivel esszük a fánkot, a diabetikus lekvár, vagy csokoládé öntet szénhidrát tartalmával is számoljunk.

fánk porbólkicsi

Ez a fánk több, mint egyszerű, hiszen nincs más dolgunk, mint vízzel elkeverni a kész port. Igen ám, de lusta háziasszonyok figyelem! Ebben a receptben is van trükk. Bár a tésztát összeállítani pofon egyszerű, kisütögetni azonban óvatosan kell. Érdemes nem túl forró olajban, aprócska méretű fánkokat sütni, különben a sűrű tészta belül nyers marad. Az apró pedig itt szó szerint értendő, kb. fél diónyi méretű fánkokról van szó, ami a megszokott tenyérnyihez képest csak egy falat. Nagyobbal azonban nem igazán érdemes próbálkozni. Ha nem ragaszkodunk a kerek formához, beválhat még a churroshoz hasonló hosszú forma is.

gundelpali

A világhírű recept állítólag nem a Gundel családnak, hanem Márai Sándor feleségének, Lolának köszönhető. Gundel tőle kapta a receptet, amely egy ideig Márai-palacsintaként futott az étlapon, de a kommunizmus alatt Márai emigrálásával és tiltólistára kerülésével a desszertet is át kellett nevezni, így a dallamos Lola helyett Gundel-palacsinta lett belőle.