Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Madelein

A madeleine-t Proust tette világhírűvé, Az eltűnt idő nyomában című művében fontos szerepet szán a kis aprósüteménynek. A madeleine története a legenda szerint akkor kezdődött, mikor egy francia lány, akit Madeleine-nek hívtak, megajándékozta a kis sütikkel Stanislaw Lezczynskit, Lotaringia hercegét. A hercegnek annyira ízlett a sütemény, hogy lelkesen kínálni kezdte vele lányát is, aki XV.Lajos felesége volt. A madeleine-ek népszerűsége ekkor kezdett felfelé ívelni, majd meghódította egész Franciaországot. Ehhez jött még Proust hatása, mely meghozta a világhírt is a kagyló alakú kis piskótafalatkáknak. Különlegességük, hogy saját sütőformájuk van, csak ebben készülhet az igazi madeleine. Ilyen formákat a nagyobb lakberendezési áruházakban árulnak. Igazi vendégváró sütemény ez, melyet langyosan kell tálalni és alig több, mint tíz perc alatt kész.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 10 perc

A recept hozzávalói (20 darab):

  • 100 g 40% -os zsírtartalmú margarin
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g zéró-6 lisztkeverék
  • 90 g eritritol
  • fél csomag sütőpor
  • 2 db M-es tojás
  • 1 citrom

A recept elkészítése:

Ehhez a recepthez szükségünk lesz egy speciális madeleine formára. Ennek a sütinek ugyanis az a titka, hogy a kagyló alakú formának köszönhetően nagyobb felületen tud ropogósra sülni, míg belül omlósan puha marad. Miután kivajaztuk a formánkat, jöhet a tészta. Az egész tojásokat habosra keverjük az eritritollal. A sütőport, a két különböző lisztet, és a reszelt citromhéjat összekeverjük és a tojásos masszához adjuk. Jó alaposan csomómentesre dolgozzuk, ezután pedig beleöntjük az olvasztott vajat. Egy sűrű, gazdag tésztát kapunk, ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie. Ha szeretjük a savanykás ízt, egy kevés citromlevet is facsarhatunk bele, nem fogja elrontani a sütinket :). Ezután mehet fél órára a hűtőbe, hogy megfelelő állaga legyen. A pihenő után a formába kanalazzuk és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 darab

42 kCal/

1,8 g

1,6 g

2,9 g

Teljes mennyiség

 

 

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM