Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (4 Értékelés)

A hagyományos brownie recept előnyei közé tartozik, hogy nagyon kevés liszt kell a sütibe, ennek ellenére mégis szilárd, szeletelhető lesz a végeredmény. Amit azonban az egyik oldalon megspórolunk, a másikon visszapótoljuk, hiszen általában a kevéske liszt mellé bőségesen adunk vajat, cukrot és csokoládét (szerencsés esetben legalább jó minőségű étcsokit).

Büntetlenül ezeket az összetevőket nem hagyhatjuk ki, mindenképpen pótolnunk kell valamivel, ellenkező esetben a zsiradék hiányában száraz, és valljuk be élvezhetetlen lesz a végeredmény. Ez az a pont, amikor hálásak lehetünk annak az elvetemült zseninek, akinek kipattant a fejéből a zöldséges sütemények, egészen pontosan a céklás brownie ötlete.

A céklában ugyanis minden megvan, ami szükséges ahhoz, hogy tovább csalhassunk az összetevőkkel, anélkül, hogy ez a minőség rovására menne. Természetes cukortartalma miatt spórolhatunk az édesítéssel, nedvesség tartalmának köszönhetően pedig hihetetlenül puha és szaftos lesz a végeredmény minimális zsiradék hozzáadásával is.

A cékla íz miatt sem kell aggódnunk, a rengeteg étcsokival párosítva ugyanis egyáltalán nem dominál a sütiben. Sőt ezt az édességet leginkább azoknak ajánlom, akik nagyon szeretik a csokit, leginkább ugyanis egy szeletelhető, sűrű csoki krémre hasonlít. Éppen ezért 4-5 cm-es kockáknál nagyobb mennyiséget nem nagyon tudunk megenni belőle.

Hozzávalók 25 darabhoz:

  • 500 g nyers cékla
  • 100 g zsírszegény margarin
  • 400 g 70-80 %-os étcsokoládé
  • vaníliarúd
  • 250 g cukornak megfelelő édesítőszer
  • 3 db tojás
  • 70 g zéro 6 lisztkeverék
  • 50 g kakaópor

Elkészítés:

brownie02A céklákat meghámozzuk, felkockázzuk és kevés vizet ráöntve megfőzzük. Ha kicsit kihűlt, a kész cékláról leöntjük a vizet és botmixerrel pürésítjük.

Az étcsokit darabokra törjük és a vajjal együtt megolvasztjuk.

brownie03A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk az édesítőt (lehetőleg ennél a receptnél folyékony helyett inkább kristályos halmazállapotút használjunk a kellő tömeg elérése miatt), a vaníliarúdból kikapart magokat, a cékla pürét és a csokis vajas keveréket.

brownie04Összekeverés után hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sót és az egészet csomómentesre keverjük.

brownie05A masszát 20x30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük.

brownie06Ha a teteje már megszilárdult, de a közepén még kicsit remegős, akkor már nyugodtan kivehetjük a sütőből. Hagyjuk teljesen kihűlni, eközben még szilárdul a süti, csak ezután szeleteljük fel, így szép egyenes szélű kockákat kapunk.

brownie011 db brownie tápanyagtartalma:

141 kalória,
12 g szénhidrát,
3 g fehérje,
9 g zsír,
1,5 g rost,
113 mg só

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM