Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Bár a reform változatnak magasabb a zsírtartalma, kedvező zsírsav összetétele miatt (omega-3 és omega-6 arány) azonban mégis pozitívan befolyásolja ereink állapotát. Sajnos hazánkban elég alacsony az omega-3 fogyasztás, melynek egyik fő forrása a tengeri halak húsa.

Igen ám, de kevesek mondhatják el, hogy gyerekkorukban az asztal körül kergették volna őket, amiért nem ették meg a párolt lazacot. Nem véletlen tehát, hogy hazánk élen jár a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, melynek kialakulásában a mozgásszegény életmód mellett a nem megfelelő étrendnek is komoly szerepe van.

Szerencsénkre nem feltétlenül kell mindennapi halfogyasztással elérnünk a kívánt omega-3 mennyiséget. Ebben a süteményben ez a hatás leginkább a lenmagliszt használatának köszönhető, hiszen a lenmag és a belőle készült lisztek, olajok igen gazdag omega-3 források. Ez a lenmagliszt 100 grammonként 10 g zsírt tartalmaz, ebből 5,2 g omega-3 zsírsavat.

Sima lenmagliszttel is helyettesíthetjük, de ebben az esetben használjunk kevesebbet (kb. 10-15 grammot) a jóval magasabb zsírtartalma miatt. Összehasonlításképpen ugyanis 100 g lenmagban 42 g zsír van, ebből körülbelül 22 g omega-3 zsírsav. Ugyanígy a lazac 100 grammjában 10 g zsír található, ebből 1,8 g omega-3 zsírsav.

Azt persze nem szabad elfelejtenünk, hogy míg 100 g lazacot gyerekjáték megenni ebédre (ezáltal elfogyasztani 1,8 g omega-3 zsírsavat), addig a linzer esetében 36 db elfogyasztása után érnénk el ugyanazt az omega-3 mennyiséget, ami viszont nagyon magas energia bevitelt jelentene. Kiegészítésként azonban mindenképpen hasznos lehet 2-3 lenmaggal dúsított linzer, a hagyományos változat helyett.

1. Turbó változat

Hozzávalók 30 darabhoz:

400 g liszt
200 g Dia-Wellness Linzerpor
140 g margarin

Elkészítés:

A lisztet és a linzerport egy tálban összekeverjük, és hozzádolgozzuk a hideg margarint. A tésztát pár perc alatt összegyúrjuk és becsomagolva 30 percig pihentetjük a hűtőben. Ezután nyújtsuk ki a tésztát és szaggassunk belőle tetszőleges formákat.

linzer-bb-01

Előmelegített 180 fokos sütőben kb 15 percig süssük, vagy amíg aranybarna nem lesz.

linzer-bb-02

1 db linzer tápanyagtartalma: 98 kalória, 14,4 g szénhidrát, 1,4 g fehérje, 4,2 g zsír, 0,6 g rost

2. Reform változat

Hozzávalók 30 darabhoz:

260 g mandula liszt
100 g Dia-Wellness burgonyapüré por
120 g eritritol
70 g vaj
40 g Linan csíráztatott lenmagliszt (kicserélhetjük darált mákra)
1 db közepes méretű tojás

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a hideg margarint és a tojást. 30 percet pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

linzer-bb-03 linzer-bb-04

Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 percig süssük, hogy kellően átsüljenek.

linzer-bb-05 linzer-bb-06

1 db linzer tápanyagtartalma: 102,8 kalória, 4 g szénhidrát, 3 g fehérje, 8,6 g zsír, 0,7 g rost

Miután kihűltek a linzerek, mindkét típust lekvárral ragaszthatjuk össze. Turbó változatként használhatunk bolti diabetikus lekvárt, de amíg a linzerek sülnek, könnyedén elkészíthetjük saját változatunkat is.

A házi citrus lekvárhoz csak 1 narancs, 1 grapefruit és 1 citrom reszelt héja, a citrom kifacsart leve, 4 evőkanál eritritol és egy csomag zselatin szükséges. A zselatin kivételével a hozzávalókat összeforraljuk, majd hozzáadjuk a zselatint és a csomagolás szerint elkészítjük. Megvárjuk, amíg besűrűsödik a lekvárunk. Ha kihűlt, könnyedén összeragaszthatjuk vele a linzer karikákat.

Bakk Brigitta, Erdei Gergő
Dietetikusok

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM