Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Készítsünk könnyű ebédet a nagy nyári melegben! Legyen hűsítő, vitamindús, kalóriaszegény - és persze nagyon finom!

citromos-turokrem-leves

Hozzávalók a leveshez (6 adag):

  • 450 g túró
  • 1,2 l tej
  • 1 zacskó vanília pudingpor édesítőszerrel (pl.: Dia-Wellness)
  • 1-2 evőkanál eritritol
  • 1 citrom
  • friss menta

Elkészítés:

A pudingport 2 dl tejjel simára keverjük, majd a túróval együtt a turmixgépbe kanalazzuk és krémesre turmixoljuk. Fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet, amíg elérjük a turmixgép űrtartalmának kb ¾-ét, közben folyamatosan turmixolva a keveréket.

Figyelem! Az összes tej nem fog beleférni, hacsak nem nagyüzemi 5 literes óriás turmixunk van otthon!

A citrom savanykás levével, héjával, az édességet adó eritritollal és a fűszeres, frissítő mentalevelekkel tudjuk kialakítani a leves harmonikus ízét. Kicsit lehet erőteljesebb, mint amilyet véglegesen szeretnénk, hiszen a kimaradt tej még hígítani fogja a levest. Tálba öntjük, a maradék tejjel felöntve összekeverjük és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy kellemes hőmérsékletűre hűljön.

Mivel ez a leves főzés nélkül készül, így az értékes tápanyagok nagy része, mint például a citrom C-vitamin tartalma, nem károsodik a hő hatására, hanem megmarad az ételben. A nagy nyári melegben pedig kifejezetten jólesik ez a hűsítő, citromos, mentás leves.

Tápanyagtartalom 1 adagban: 252 kalória, 20,5 g szénhidrát, 19,5 g fehérje, 10,5 g zsír, 2,64 g élelmi rost.

olaszos-sult-teszta

Hozzávalók a tésztához (6 adag):

  • 400 g gomba keverék (csiperke, laska, vargánya)
  • 700 g cukkini
  • 200 g diabetikus tészta (pl.: Diabestar)
  • 175 g joghurt (1 kis pohár)
  • 125 g mozzarella sajt
  • 100 g trappista sajt
  • 2 evőkanál olaj
  • bazsalikom, oregánó, só, bors

Elkészítés:

A gombát és a cukkinit megmossuk, feldaraboljuk, és az olajon megpároljuk egy serpenyőben. Eközben kb. 10 perc alatt kifőzzük a tésztát, nem kell, hogy teljesen megpuhuljon, sütés közben úgyis magába szívja majd a zöldségek levét és tovább puhul.

Ha készen vagyunk a zöldségekkel és a tésztával, jöhet a rétegezés. Egy hőálló tálba öntjük a tésztát, meglocsoljuk a sóval és borssal ízesített joghurttal, majd az egészet megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal és oregánóval. Ennek a tetejére jöhetnek a párolt zöldségek, majd a reszelt mozzarella és trappista keveréke.

180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején. Az ízes pirított cukkininak és gombának több előnye is van. Egyrészt magasabb lesz az étel élelmi rost és vitamintartalma. Másrészt, mivel jócskán növelik az étel tömegét, a tészta mennyiségén anélkül spórolhatunk, hogy éhesek maradnánk. Így ugyanis egy adagban kb. 30 g száraztészta van, aminek a többszörösét is megennénk, ha hétköznapi tésztaköretről lenne szó.

Az sem elhanyagolható, hogy a fűszerekkel együtt olyan jó ízt adnak az ételnek, hogy kevesebb sóval is finom lesz a végeredmény, így pedig még a szívünket is óvjuk bizonyos betegségektől (pl.: magasa vérnyomás).

Tápanyagtartalom 1 adagban: 336,6 kalória, 26 g szénhidrát, 25 g fehérje, 14,7 g zsír, 9 g élelmi rost.

A teljes étkezés tápanyagtartalma 1 adagban: 588,6 kalória, 46,5 g szénhidrát, 44,5 g fehérje, 25,2 g zsír, és 11,64 g élelmi rost.

Bakk Brigitta, Erdei Gergő
Dietetikusok

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM