Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Hűvös őszi napokra mi mást ajánlhatnánk, mint egy tál melengető levest és hozzá a nagymamáink ízvilágát felidéző fogást egy kicsit modernizálva.

Csontleves, cérnametélttel

Csontleves

Egy melegen gőzölgő ízletes csontleves felmelegíti a lelket a hűvös napokon. Ez az alaprecept nem hiányozhat egyetlen konyhából sem!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 90 -120 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • húsos karaj csont, vagy csirkemell csont
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg karalábé
  • 2-3 szem fekete bors
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 5 dkg zeller, vagy paszternák
  • 4 dkg cérnametélt (durum)
  • konyhasó

 

A recept elkészítése:

 

A csontot jól megmossuk, hideg vízben elkezdjük főzni. Mikor forrni kezd, habját leszedjük, majd gyöngyözve forraljuk tovább kb. egy órán keresztül (karajcsont esetén, mert a csirkéhez kb. 15-20 perc is elég). Közben ízesítjük sóval, borssal, vöröshagymával. Mikor a csonton a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerint darabolt zöldségeket, majd továbbfőzzük még egy órán keresztül. Enyhén sós vízben kifőzzük 1-2 perc alatt a cérnametéltet, és külön tálba tálaljuk az elkészült leves mellé.
Ha kevesebb sót használunk a leves készítésénél, ízesíthetjük tyúkhúsleves kockával is.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

112 kCal/

5,1 g

3,1 g

13 g

Teljes mennyiség

448 kCal/

20.4 g

12.4 g

52 g

 

 

Mentés

Mentés

Gombás ragu tésztával

Gombás ragu tésztával

Igazán hagyományos magyar étel, amelyet nagyon egyszerű reformosítani: a köretet durum tésztából készítjük.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 -80 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg sertéscomb
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg füstölt pulykacomb
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 1 evőkanál lecsó .
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • 1 dl tejföl 12%-os
  • 1 evőkanál liszt
  • 20 dkg orsó tészta (durum vagy csökkentett szénhidráttartalmaú)
  • 1 evőkanál olaj

 

A recept elkészítése:

 

A sovány húst kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk. Apró kockára vágjuk a füstölt pulykacombot, és a vöröshagymát, és egy evőkanál olajon, bevonatos edényben átsütjük. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, ízesítjük borssal, sóval, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a lecsót és a felkockázott húst. Kevés vízzel felengedve addig pároljuk, majd a hús megpuhul. Tejföllel, liszttel behabarva összeforraljuk.
Közben enyhén sós vízbe – melybe tettünk egy evőkanál olajat is - kifőzzük az orsó tésztát, és az elkészült gombás raguval melegen tálaljuk.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

473 kCal/

43,2 g

34,2 g

17 g

Teljes mennyiség

1892 kCal/

172,8 g

136,8 g

68 g

 

 

Mentés

Mentés

Bevásárló lista

  • ½ kg húsos csont (karaj, de lehet filézésből visszamaradt csirkemell csont is)
  • 35 dkg vegyes leves zöldség
  • 1 csomag cérnametélt (durum)
  • két kis fej (kb. 10 dkg) vöröshagyma
  • 40 dkg sertéscomb
  • füstölt pulykacomb (de lehet húsos bacon kocka is)
  • 20 dkg gomba
  • kis pohár tejföl
  • 1 csomag orsó tészta (vékonyabb tésztájú legyen, mert azzal nagyobbnak látszik az adag)

Szükség szerint:

  • szemes bors
  • konyhasó (esetleg egy tyúkhúsleves kocka)
  • olaj
  • lecsó (vagy paprika, paradicsom)
  • liszt
  • fűszerpaprika

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM