Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Ha már unalmas a húsleves, és mindenképpen vágyunk valami nagyon finomra, akkor érdemes kipróbálni legújabb receptjeinket. Biztosan nem fog csalódni!

Zöldbabos raguleves

Zöldbabos raguleves

Ha már unalmas a hagyományos húsleves, tökéletes választás első fogásnak ez a pikáns raguleves. A ragu apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében. A raguk közös jellemzője, hogy az egyforma kockákra vágott alapanyagok sűrű szaftos étellé főnek. Egy ragu annál jobb és finomabb, minél hosszabb idő alatt főnek össze az ételhez felhasznált alapanyagok. A ragu konyhatechnikai eljárása alapvetően a párolás, ami jóízű, puha, „zaftos" ételt eredményez. A kevés zsiradékban történő elősütés által keletkezett, jóízű pörzsanyag és a kevés folyadékban, fedő alatt történő főzéssel készült ragu finom és puha lesz.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 - 90 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 30 dkg sertéshús (sovány)
  • 50 dkg zöldbab (fagyasztott)
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 evőkanál lecsó
  • Fűszerpaprika
  • Őrölt bors
  • konyhasó
  • ½ csomag petrezselyem zöldje
  • 1 dl tejföl 12 %-os)
  • 1-2 gerezd fokhagyma

 

A recept elkészítése:

 

Az olajban megfonnyasztott vöröshagymához hozzáadjuk az egyenletes kockákra vágott húst és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és kevés vízzel felöntve, megsózva, fedő alatt pároljuk. Amikor majdnem puha, beletesszük a zöldbabot, a lecsót, kevés borsot, és a petrezselyem zöldje felét. Fölengedjük kb. 1 liter vízzel, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A tejfölt hozzámelegítve behabarjuk (de készíthető a tejföl nélkül is), összeforraljuk, majd petrezselyem zölddel meghintve tálaljuk.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

237 kCal/

12,1 g

19,3 g

11,6 g

Teljes mennyiség

948 kCal/

48,4 g

77,2 g

46,4 g

 

 

Mentés

Mentés

Sonkás-sajtos makaróni

Sonkás sajtos makaróni

2000 év telt el azóta, hogy Ciceró és Horatius erejét és tudását bevetve beszélte rá az embereket a lagana fogyasztására. A siker nem maradt el, hiszen ma már hozzávetőleg 350 fajta tészta számolható össze, az alábbi csoportokra bontva: hosszú tészta, metélt tészta, rövid tészta, apró tészta, különleges tészta és töltött tészta. S ha valaki elmegy Olaszországba, ha mást nem is, egy tésztaételt mindenképp meg fog kóstolni. Annak ellenére, hogy a titok már nem titok, mert főzőtanfolyamokon, magánemberektől séfeken át mindenkitől meg lehet tanulni a pasta elkészítését és tökéletes főzési módját, a siker töretlen.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 40 -50 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 1 teáskanál olaj
  • 25 dkg makaróni (durum)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg gépsonka ( vagy sovány enyhén füstölt sonka)
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 8 dkg reszelt trappista sajt
  • Őrölt fehér bors
  • 1 csipetnyi őrölt szerecsendió
  • tengeri só

 

A recept elkészítése:

 

Enyhén sós vizet forralunk, hozzáadjuk az olajat, és beletesszük a makarónit, és amint hajlítható lesz, belemerítjük. Míg újra felforr, néhányszor megkeverjük, és kb. 10 percig lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük. A megtisztított sárgarépát kockára vágjuk, és enyhén sós vízben ressre főzzük, a sonkát hasonló kockákra vágjuk. A tejfölt a tojásokkal kikeverjük egy tálban, ízesítsük sóval, őrölt borssal és a szerecsendióval. Beletesszük a tésztát, a gépsonkát és a leszűrt sárgarépát, és összekeverjük, majd egy evőkanál olajjal megkent hőálló tálba helyezzük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg sajt ráolvad.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

543 kCal/

52,3 g

28,7 g

25,9 g

Teljes mennyiség

2172 kCal/

209,2 g

114,8 g

129,5 g

 

 

Mentés

Mentés

Bevásárló lista:

  • 30 dkg sovány sertéscomb (vagy pulyka felsőcomb)
  • 50 dkg zöldbab, fagyasztott
  • 1 db vöröshagyma
  • lecsó ( vagy paprika, paradicsom)
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 cs makaróni (durum)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg gépsonka
  • 2 dl tejföl 20%-os
  • 2 db tojás
  • 8 dkg reszelt (vagy reszelni való) trappista sajt)

Szükség szerint:

  • olaj
  • konyhasó,
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • őrölt fehér bors
  • őrölt szerecsendió

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM