Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Az októbert egy igen tartalmas és melengető raguval kezdjük, köretként pedig egy látványos és különleges zöld színű burgonyapürével. Elsőre ugyan furcsán hangzik, de nem kell félnünk tőle, az étel ízét és látványát is egyaránt feldobja ez az enyhén borsos ízű saláta féle. Desszertnek egy szintén mutatós és nagyon finom csoki krémes piskótatekercset sütünk, mely a klasszikus lekváros piskótatekercs csoki imádóknak kifejlesztett változata.

 Erdei gombás sertésragu rukkolás burgonyapürével

erdei gombás sertésragu rukkolás burgpürével

Hogy mi is az a ragu? Se nem tokány, se nem pörkölt. S legfőképpen nem az, amit ifjú korunk menzakonyháin előszeretettel merőkanalaztak a szétfőtt tésztákra. A pörkölttől alapvetően az különbözteti meg, hogy paprikát nem tesznek bele, és nem is pirítják vissza többször a zsírjára, hanem egyenletesen párolják. Egy finom raguval megállíthatjuk az időt, nem létezik tegnap és holnap, csak a jelen pillanat élvezete. Próbálja ki receptünket, és megtapasztalja!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 400 g sertéslapocka
  • 40 g bacon szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 20 ml olaj
  • 50 g shitake gomba
  • 150 g laska gomba
  • 200 g fehér csiperke gomba
  • 180 g barna csiperke gomba
  • 120 g 12 %-os tejföl
  • 1 evőkanál zéró-6-lisztkeverék
  • 30 g rukkola
  • 200 g burgonyapüré por
  • 6 dl tej
  • só, bors

erdei gombás sertésragu rukkolás burgpürével alap

 

A recept elkészítése:

 

Legelőször a bacon szalonnát feldaraboljuk és megpirítjuk, majd kihalásszuk az edényből és félretesszük. Ezután a hagymát felaprítjuk és olajon elkezdjük párolni, közben a húst megmossuk, feldaraboljuk, majd ezt is a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük egy kevés vízzel és párolni kezdjük. Elkezdhetünk foglalkozni a gombákkal is, megmossuk, feldaraboljuk, majd ha a hús már félig megpuhult, a gombákat is az edénybe szórjuk. Pár perc alatt enged magából annyi levet, ami a puhuláshoz kell, ezért ilyenkor nem kell vizet adni az ételhez, nehogy később túl híg legyen a ragunk. Ha minden megpuhult, mehet vissza a bacon is, illetve hő kiegyenlítés után a lisztes tejföl is. Pár perc alatt összeforraljuk és ezzel a ragunk kész. A körethez a burgonyapüré port megfelelő mennyiségű tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a megmosott rukkolát, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Kis ideig állni hagyjuk, majd tálalhatjuk a ragunkat.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

573 kCal/

45 g

40 g

25 g

Teljes mennyiség

2292 kCal/

180 g

160 g

100 g

 

 

Csokis piskótatekercs

csokis piskótatekercs

A piskóta nagy mumus a kezdő cukrászoknak, de a piskótatekercsre ez hatványozottan igaz. Van azonban néhány szabály, amit ha betartunk, mennyei süteményt készíthetünk, A szabályok: 1. A tésztánál nagyon ügyeljünk arra, hogy a fehérjehab ne törjön meg. 2. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert úgy könnyen összeeshet a piskóta. 3. Mindig nedves konyharuha segítségével tekerjük fel, így kisebb a kockázata, hogy összetörik a tészta.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

csokis piskotatekercs alap

 

A recept elkészítése:

 

A tojásokat megmossuk és egyet félreteszünk a krémhez, a maradék hármat pedig szétválasztjuk. A sárgáját 35 g eritritollal kikeverjük, a fehérjét habbá verjük. A tojásos keverékhez részletekben felváltva adjuk hozzá a piskótalisztet és a habot. A masszát előmelegített 170 fokos sütőben barnára sütjük. Közben a csoki krémhez az egész tojást 0,3 dl tejjel és a kakaó porral elkeverjük, a maradék tejet és cukrot pedig felmelegítjük. Ha felolvadt a cukor, óvatosan hozzácsorgatjuk a tojásos masszát, nehogy kicsapódjon és az egészet sűrűre főzzük. Elzárjuk és beledobjuk a vajat. A piskótát még melegen nedves konyharuhába tekerjük, hogy később tekercset formázhassunk belőle. Ha kihűlt a krém vékonyan megkenjük a kitekert piskótát, úgy, hogy a szélén kb. 2-3 cm szegély maradjon, így amikor feltekerjük nem fog kifolyni. Ha kész, mehet a hűtőbe, hogy megdermedjen és később könnyebb legyen szeletelni a tekercset.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

166 kCal/

9 g

8 g

11 g

Teljes mennyiség

664 kCal/

36 g

32 g

44 g

Egy adag 3db tekercset jelent ebben az esetben.

 

Bevásárló lista 4 személyre:

  • 400 g sertéslapocka
  • 40 g bacon szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 20 ml olaj
  • 50 g shitake gomba
  • 150 g laska gomba
  • 200 g fehér csiperke gomba
  • 180 g barna csiperke gomba
  • 120 g 12 %-os tejföl
  • 1 evőkanál zéró-6-lisztkeverék
  • 30 g rukkola
  • 200 g burgonyapüré por
  • 6,8 dl tej
  • só, bors
  • 50 g piskótaliszt
  • 70 g eritritol
  • 4 db M-es méretű tojás
  • 25 g vaj
  • 1 evőkanál kakaó por

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM