Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

E heti memnüsorunkból ugyan kimarad a leves, de helyette egy közkedvelt desszerttel tudjuk biztosítani a szükséges szénhidrátmennyiséget úgy, hogy a főételünk egy igen egészséges és szép fogás.

Vajon párolt halfilé, mozzarellás salátával

Vajon párolt halfilé mozarella salátával

A sokat emlegetett mediterrán étrend újabb gyöngyszeme ez a recept, hiszen számos előnyös tulajdonsága van: könnyen emészthető, remek fehérjeforrás a halnak, rostban gazdag a zöldségeknek köszönhetően, a lelket is táplálja a sokszínűsége és nagyon finom!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 30 - 40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 50 dkg halfilé
  • 3 dkg vaj
  • tengeri só, vagy halfűszer
  • 40 dkg fagyasztott zöldbab
  • 20 dkg fagyasztott bébirépa
  • ½ fej jégsaláta
  • 1 db citrom
  • 2 kanál extraszűz olíva olaj
  • őrölt bors
  • 15 dkg mozzarella, mini
  • 1 csomag zöldpetrezselyem
  • 2-3 db bazsalikom levél
  • 1 db paradicsom

 

A recept elkészítése:

 

A halfilét kissé sózzuk meg, vagy szórjuk meg halfűszerrel, és hagyjuk addig a hűtőben, amíg a salátát elkészítjük. A sárgarépát keverjük össze a zöldbabbal. Enyhén sós forrásban levő vízben addig főzzük, hogy a zöldségek még ressek maradjanak. A zöldséget szűrjük le, majd hagyjuk lehűlni. Közben jégsalátát vágjuk laskára, és ha lehűlt a zöldség, keverjük hozzá. Készítsük el a saláta dresszinget. Keverjünk össze 2 evőkanál citromlevet az olajjal, ízesítsük sóval, borssal és az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd locsoljuk vele meg a zöldségeket. Hűtőben érleljük össze. Tálalás előtt óvatosan keverjük újra, majd szórjuk meg a mini mozzarellákkal.
Amíg a saláta a hűtőben érlelődik, készítsük el a halat. A vajat hevítsük fel bevonatos serpenyőben, süssük ki benne a halszeleteket óvatosan forgatva addig, míg a halhús kis színt kap. Tálaláskor díszítsük citromszelettel.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

371 kCal/

13,4 g

34,5 g

19,1 g

Teljes mennyiség

1484 kCal/

53,6 g

138 g

76.4 g

 

 

Rizsfelfújt

Rizsfelfújt

Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint a magyarok leggyakrabban erre az ételre kerestek rá a neten. Ebből arra merünk következtetni, hogy a rizsfelfújt vagy más néven rizskoch alapvető, fontos étel a számunkra és gyakran megkívánjuk. A másik, amire ez alapján gondolni lehet, hogy nem vagyunk biztosak az elkészítésében. Ez utóbbi helyzetre tökéletes megoldást kínál ez a recept!

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 50 - 60 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 12 dkg rizs
  • 5 dl tej 1,5 %-os
  • 1 dl víz
  • 2 db tojás
  • Folyékony, vagy egyéb energiamentes édesítőszer
  • 5 dkg xilit
  • 3 dkg mazsola (kihagyható)
  • 1 csomag vaníliás cukor (8 g), vagy vanília aroma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 dkg zsír, vagy 2 evőkanál olaj
  • 2 dkg zsemlemorzsa

 

A recept elkészítése:

 

A rizst a vízben kezdjük el főzni. Amikor a vizet már magába szívta, adjuk hozzá a fél liter tejet, és alacsony lángon gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg a tejet is magába szívja. Tűzről levéve, édesítjük az édesítőszerrel és a vaníliás cukorral. Fedővel lefedve tegyük félre, hogy a rizs még a gőzben tovább puhuljon, majd hagyjuk kihűlni. A mazsolát, ha tehetjük, áztassuk be előre egy kis vízbe. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük fel kemény habbá, a sárgáját keverjük ki a xilittel. A kihűlt rizshez adjuk hozzá a xilittel kikevert tojássárgát, a leszűrt mazsolát, és óvatosan keverjük bele a tojásfehérjét. Tetszés szerinti formájú hőálló edényt (tepsi, torta- vagy kuglófforma) kenjünk meg a zsiradékkal, és szórjuk meg a zsemlemorzsával, majd öntsük bele a rizses masszát. Elmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük kb. fél órát. Formából való kiborítás előtt hagyjuk kissé kihűlni. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg édesítőporral.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

326 kCal/

48,2 g

9,9 g

9,6 g

Teljes mennyiség

1304 kCal/

192,8 g

39,6 g

38,4 g

 

 

Bevásárló lista

  • 50 dkg halfilé
  • 1 csomag vaj
  • 1 csomag zöldbab, fagyasztott
  • 1 csomag bébirépa, fagyasztott
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 db citrom
  • 15 dkg mozzarella, mini
  • 1 csomag zöldpetrezselyem
  • 1 db paradicsom
  • 1 csomag rizs
  • fél liter tej
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy vanília aroma

Szükség szerint:

  • tengeri só
  • őrölt bors
  • olíva olaj
  • cserepes bazsalikom
  • folyékony édesítőszer
  • Xilit
  • mazsola
  • zsemlemorzsa
  • édesítőpor

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM