Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Ezen a hétvégén egy tipikusan olasz ételt készítünk el a spagetti bologneset. Szénhidrátcsökkentett tésztával tálalva ez az étel könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe, hiszen maga a ragu húst és zöldségeket (paradicsomot, sárgarépát, immunerősítő fokhagymát) tartalmaz. Desszertként egy újabb almás édességet készítünk, leginkább a pitéhez hasonlítható almás kosárkákat.

 Bolognai spagetti

Bolognaispagetti

A spagetti először Szicíliában jelent meg a 10. század környékén, ahol valószínűleg a mór hódítóknak köszönhetően terjedt el fogyasztása. A Spaghetti Bolognese azonban nem egy tradicionális olasz étel. A bolognai szószt Bolognában és környékén mindig is lasagne, vagy tojásos tagliatelle tésztával tálalták, ami egy vékony, lapos, szalag formájú száraztészta. A spagetti mellé Dél-Itáliában sokkal sűrűbb, testesebb szószokat készítettek, hiszen ezek állaguknak köszönhetően jobban megmaradtak a csúszósabb és vékony spagettin.A második világháború során az amerikai katonák az olaszországi hadjárat alatt igencsak megkedvelték a bolognai szószos „tagliatelle al ragùt”. A háború után hazatérve az olasz éttermekben egyre több veterán rendelt az étlapról bolognai szószos tésztaételeket. Mivel azonban a második, vagy harmadik generációs olasz-amerikai étteremtulajdonosok már kevesebb hangsúlyt fektettek az olasz gasztronómiai tradíciókra, így a bolognai szószt gyakran spagettivel és nem lasagne tésztával, vagy tojásos tagliatelle-vel tálalták. Amerikában tehát a háború után gyorsan népszerűvé vált a bolognai szósz és a spagetti románcából született a Spaghetti Bolognese.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 200 g darált sertéshús
  • 100 g sárgarépa
  • 0,3 dl tej
  • 1 közepes fej vörös-, vagy lilahagyma
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • 50 g paradicsompüré
  • 1,5 dl paradicsomlé
  • 10 ml olaj
  • 150 g hámozott darabolt paradicsom konzerv
  • só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 320 g diabetikus spagetti tészta

Bolognai spagettihv

 

A recept elkészítése:

 

A hagymát és a répát megmossuk, megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés olajon sóval, borssal megpirítjuk kb. 5-10 perc alatt. Ezután hozzáadjuk a darált húst a zúzott fokhagymát és tovább pirítjuk. Jöhet bele a paradicsompüré, azt is megpirítjuk pár perc alatt, majd a hámozott darabolt paradicsomkonzerv, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, és a paradicsomlével felöntjük. Az egész ragut készre főzzük, majd hozzáöntjük a tejet és pár percig összeforraljuk. Eközben a spagettit is kifőzzük, így ha a ragunk elkészült, már tálalhatunk is.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

490 kCal/

41,7 g

35,76 g

16,5 g

Teljes mennyiség

1960 kCal/

166,8 g

143,04 g

66 g

 

 

Almás kosárka

Almáskosárka

Ez a desszert nem csak nagyon finom, hanem igazán látványos is. Már sütés közben kellemes almás-fahéjas illat lengi be a konyhát, így mindenki alig várja majd, hogy elkészüljön! Megéri ráfordítani a 2*30 percet!

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 30+30 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 1 db M-es méretű tojás sárgája
  • 5 közepes méretű alma
  • 150 g eritritol
  • 100 g zéró-6-lisztkeverék
  • 100 g sima liszt
  • ½ zacskó sütőpor
  • 30 g zabkorpa
  • 100 g light margarin
  • 2 evőkanál 12%-os tejföl
  • fahéj, só

Almáskosárkahv

 

A recept elkészítése:

 

A kétféle lisztet, a zabkorpát, a sütőport, sót összekeverjük, hozzáadjuk az elkevert hideg tojássárgáját és tejfölt és a hideg margarint, majd az egészet pár perc alatt összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. Az almákat megpucoljuk és apró kb. 0,5 x 0,5 cm-es kockákra vágjuk. Egy edényben az eritritollal és fahéjjal puhára pároljuk. A tésztát pár mm-esre nyújtjuk és egy nagyobb szájú pohár szájával köröket vágunk belőle, amiket egy muffin formába nyomogatunk, ezek lesznek a kosárkáink. Beletöltjük a párolt almát, a tetejére pedig kicsi szíveket szaggatunk a tésztából. Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

96 kCal/

9,5 g

3,8 g

4,3 g

Teljes mennyiség

384 kCal/

30 g

15,2 g

17,2 g

 

 

Bevásárló lista 4 személyre:

  • 200 g darált sertéshús
  • 100 g sárgarépa
  • 0,3 dl tej
  • 1 közepes fej vörös-, vagy lilahagyma
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • 50 g paradicsompüré
  • 1,5 dl paradicsomlé
  • 10 ml olaj
  • 150 g hámozott darabolt paradicsom konzerv
  • só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 350 g diabetikus spagetti tészta
  • 1 db M-es méretű tojás sárgája
  • 5 közepes méretű alma
  • 150 g eritritol
  • 100 g zéró-6-lisztkeverék
  • 100 g sima liszt
  • ½ zacskó sütőpor
  • 30 g zabkorpa
  • 100 g light margarin
  • 2 evőkanál 12 %-os tejföl
  • fahéj

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM