Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Ezen a hétvégén a hagyomásnyos ízek közé igyekszünk becsempészni manapság reformként is emlegetett alapanyagot. Bátran próbáljuk ki a hajdinát, és feltétlenül figyeljük meg a hatását! A cukorbeteg étrendben igen preferált köret, érdemes kipróbálni és rászokni! A jó idő és a hamarosan megjelenő friss zöldségek kedveznek a salátafogyasztásnak, kezdjük el minél hamarabb!

Sertéspörkölt, hajdinával

Sertéspörkölt hajdinával

Hagyományos étel különleges hajdina körettel. Ez utóbbi reneszánszát éli, és nem véletlenül, hiszen rendkívül sokoldalú és egészséges alapanyag. Szénhidráttartalma lassan szívódik fel, így nem terheli meg a hasnyálmirigyet, magas rost-és ásványi anyag tartalma miatt rendkívül jótékonyan hat a szervezetre.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 90 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg sertéscomb (színhús)
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál lecsó
  • 1 x 100 g előfőzött hajdina
  • konyhasó
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors

 

A recept elkészítése:

 

A sovány sertéshúst kockára vágjuk. A felhevített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, tűzről levéve beletesszük a fűszerpaprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Tűzre visszatéve összepirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, majd kevés vízzel felengedve, többször zsírjára pirítva pároljuk, míg a hús megpuhul. Mikor a hús majdnem megpuhult, enyhén sós vízben megfőzzük a hajdinát. Tálalhatjuk a pörköltet ízlés szerint főtt burgonyával (cukorbetegeknek, fogyni vágyóknak 20 dkg/fő), párolt rizzsel vagy durum tésztával (5-5 dkg/fő).

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

340 kCal/

37,4 g

25,5 g

8,9 g

Teljes mennyiség

1360 kCal/

149,6 g

102 g

35,6 g

 

 

Bébi répás zöldbab saláta

Bébi répás zöldbab saláta

Ha már nagyon vágyunk a tavaszra, készítsük el ezt az egyszerű, ám nagyszerű salátát, amely önmagában vagy köretként is fogyasztható.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 20 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg fagyasztott zöldbab
  • 20 dkg fagyasztott bébirépa
  • ½ fej jégsaláta (vagy kínai kel)
  • 1 kanál ecet
  • 2 kanál extraszűz olíva olaj
  • őrölt bors
  • 2 db főtt tojás
  • 1 csomag zöldpetrezselyem
  • 1 zellerlevél

 

A recept elkészítése:

 

A sárgarépát keverjük össze a zöldbabbal. Tegyük egy hőálló tálba, enyhén szórjuk meg sóval, öntsünk alá kb fél dl vizet és lefedve, kb. 5-6 percig tegyük a mikrohullámú sütőbe 800 Wattra. Közben jégsalátát vágjuk laskára. A megpárolt zöldséget szűrjük le, majd hagyjuk lehűlni. Ha lehűlt, keverjük össze a jégsalátával. Készítsük el a saláta dresszinget. Keverjük össze az ecetet az olajjal, ízesítsük sóval, borssal és az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd locsoljuk vele meg a zöldségeket. Kb. fél óráig érleljük össze, majd óvatosan keverjük újra össze. Tálalás előtt szórjuk meg az apró kockára összevágott főtt tojásokkal.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

132 kCal/

11,7 g

5,7 g

7,7 g

Teljes mennyiség

528 kCal/

46,8 g

22,8 g

30,8 g

 

 

Bevásárló lista

  • 40 dkg sertéscomb
  • 1 doboz előfőzött hajdina
  • 1 csomag (40 dkg) fagyasztott zöldbab
  • 1 csomag fagyasztott bébirépa
  • 1 db jégsaláta (vagy kínai kel)
  • 1 db tojás
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • zeller levél

Szükség szerint:

  • vöröshagyma
  • olíva olaj
  • lecsó
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • ecet

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM