Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Egy finom székelygulyás bármikor feldobja a napunkat, ezért fontos, hogy legyen egy igazi jó receptünk az elkészítéséhez.

 

Székelygulyás

Székelykáposzta crop

Az étel keletkezésébe több korabeli elbeszélés enged bepillantást. Az egyik közkedvelt történet szerint Székely József főlevéltáros – Petőfivel az oldalán – kissé kései órában érkezett meg a törzshelyének számító Komló-kertbe, ahol már nem nagyon tudtak mit enni adni a megéhezett hivatalnoknak. Mikor a kocsmáros elsorolta, hogy miből maradt, Székely a savanyúkáposzta-főzeléket és a pörköltet összeöntette, és azt kérte – kínjában – kései ebédre. Más feltételezések szerint az egész székelygulyás-história nem is a Komló-kertben, hanem néhány házzal arrébb, egy másik étteremben született. Igaz, az elkövető személye ebben a történetben is Székely József, Petőfi barátja, de a színhely ezúttal az Arany Sas fogadó. Míg az első történetben a véletlen és a véges konyhai készletek játszottak közre az étel születésénél, addig az Arany Sasban zajló cselekmények hátterében Székely korszakalkotó ötlete állt, amivel felkereste az étterem tulajdonosát, s rávette, hogy elkészítse számára a megálmodott ételt.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60-80 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 40 dkg sertéshús (sovány)
  • 10 dkg füstölt pulykacomb
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 evőkanál lecsó
  • 1 dl tejföl 12 %-os
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • konyhasó

 

A recept elkészítése:

 

A felkockázott füstölt húst átpirítjuk az evőkanál olajon (a füstölt hús + olaj helyett ízlés szerint használható füstölt szalonna is), majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és megpároljuk. Tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával és hozzáadjuk a felkockázott húst. Borssal, lecsóval ízesítve pörköltöt készítünk belőle. Mikor félig puha a hús, beletesszük a kinyomkodott savanyú káposztát, és vízzel felengedve, addig főzzük a káposztát, míg a leve elfő. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

 

Zsír

1 adag

321 kCal/

12 g

 

12,6 g

Teljes mennyiség

1284 kCal/

48 g

 

50,4 g

 

 

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM