Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Erre a hétvégére hagyományos fogásokból álló menüsort állítottunk össze. Megéri a ráfordított időt, hiszen rendkívül finom és laktató ételsor kerülhet az asztalra.

 Csirkeraguleves

csirkeraguleves

Klasszikus alaprecept, amit mindenkinek illik ismernie. Ez egy tipikus Jolly Joker, hiszen ha nincs semmilyen ötletünk, akkor ez mindig előhúzható és valószínűleg még a kevésbé levesesek is szeretik.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60-70 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 4 db kisebb felsőcomb
  • 20 dkg vegyes zöldség
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 dkg leves tészta (durum)
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • őrölt bors
  • konyhasó

A recept elkészítése:

Az olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott csirkecombokat (tetszés szerint lehet kockára vágott pulykacomb is). Összepirítjuk, majd felengedjük 1-2 dl vízzel. Ízesítjük sóval, borssal. Addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor felengedjük kb. 1 liter vízzel, hozzáadjuk a feldarabolt zöldséget, és továbbfőzzük, míg a zöldség is megpuhul. Beletesszük a levestésztát, és készre főzzük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott petrezselyem zölddel.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

219 kCal/

11,9 g

22,9 g

7,9 g

Teljes mennyiség

876 kCal/

47,6 g

91,6 g

31,6 g

Vargabéles

vargabéles

A vargabéles az egyik legkönnyebben elkészíthető túrós édesség. Az eredeti receptet az erdélyi Darvas vendéglő szakácsnőjének, Darvasnénak szokták tulajdonítani. A szakácsnő bélese állítólag olyan híres volt, hogy Kolozsvárról először taxival a repülőtérre, majd onnan repülővel Budapestre szállították minden nap a melegen kisült tésztát.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60-70 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 15 dkg cérnametélt (durum)
  • 40 dkg sovány túró
  • 1 dl tejföl 20 %-os
  • 3 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 db tojás
  • 3 dkg mazsola (kevés vízben előáztatva)
  • folyékony édesítőszer (pl. Ezerédes vagy Huxol)
  • vaníliás aroma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg ( ½ csomag) réteslap
  • 5 evőkanál olaj
  • ½ tojás (felverve)
  • eritrit vagy édesítőpor (pl. Canderel vagy Kandisin)

 

A recept elkészítése:

 

A cérnametéltet enyhén sós vízben -melybe raktunk egy evőkanál olajat – forrástól 1-2 percig főzzük. Leszűrve egy tálba rakjuk, és belekeverjük a vajat. Míg hűl, elkészítjük a túrós tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habverővel felverjük. A túrót villával, vagy krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojás sárgákat, a leszűrt mazsolát (ha a család nem szereti, ez kihagyható), ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítőszert, kevés vanília aromát, reszelt citromhéjat, citrom levet és a tojásfehérjéből felvert habot. Réteslapból kivágunk 3 réteg 30 x 20 cm-es darabot. Egy kb. 30 x 20 cm-es hőálló edényt kibélelünk sütőpapírral, melyet megkenünk olajjal (az „igazi” vargabélesnek az aljára is tesznek réteslapot, de ha elhagyjuk, kevesebb lesz az étel szénhidráttartalma). A kibélelt edénybe öntsük bele a túrókrémmel összekevert metélt tésztát. A tetejét borítsuk be a réteslapokkal úgy, hogy a rétegek közét is megkenjük olajjal. A tészta tetejét kenjük meg felvert tojással, és előmelegített sütőben 180-200 C°-on süssük kb. 30-40 percig. A sütőből kivéve még melegen osszuk el négy adagba. Tálaláskor szórjuk meg eritrittel.
Desszertként, nyolc adagba vágva, gyümölcsös öntettel (idény gyümölcs, édesítőszerrel összeforralva) is kínálható.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

580 kCal/

52,7 g

24,8 g

30,1 g

Teljes mennyiség

2320 kCal/

210,8 g

99,2 g

120,4 g

 

 

 Bevásárló lista:

  • 4 db kisebb csirke felsőcomb
  • 20 dkg vegyes zöldség
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • 1 csomag cérnametélt
  • 40 dkg sovány túró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom
  • 1 csomag rétes tészta
  • vanília aroma

Igény szerint:

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM