Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Ezen a hétvégén a nagy melegben Svédországban kalandozunk. A lazac tipikus svéd étel, most egy egyszerű, de nagyon finom, joghurtban pácolt változatot készítünk. Mellé könnyű salátát és ízletes héjában sült burgonyát adunk köretnek. Desszertként egy híres, bár elég tömény mandulás süteményt, mazarinert sütünk, mely igazi édesszájúaknak való csemege. Ez a kívül ropogós, belül krémes süti autentikusan nem tepsiben, hanem kisebb teasütemény szerű formákban készül, a tetejét pedig teljesen cukormáz borítja. Időspórolás céljából mi formák helyett egyben készítjük, de ki lehet próbálni a pepecselős változatot is. Vendégváráshoz ideális és nagyon mutatós desszert. Ráadásul pár falat is elég belőle, mert nagyon laktató.

 Pácolt lazacsteak friss kevert salátával, héjában sült burgonyával

pácolt lazac

Sokan úgy gondolják, hogy a lazac számukra elérhetetlen, az csak a gazdag kiváltságosok asztalán található. Bár valóban nem a legolcsóbb halfajta, azért ezt a luxust időnként mindenki megengedheti magának főleg egy ilyen ellenállhatatlan recepttel!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 500 g lazac
  • 40 ml olaj
  • 100 g joghurt
  • 600 g újburgonya
  • 400 g saláta mix
  • almaecet
  • 1 citrom leve
  • só, bors

Pácolt lazac alap

 

A recept elkészítése:

 

A lazacot megmossuk, meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk, és leöntjük a joghurttal. Legalább fél órán keresztül hagyjuk pácolódni a halat. Ezalatt egy dörzsis szivaccsal megtisztítjuk a krumplikat, pici olajjal megkenjük, sózzuk és alufóliába csomagoljuk őket. A salátához egy kis olívaolajat, almaecetet, sót, borsot egy befőttesüvegben jól összerázunk és a saláta mixre öntjük. Ha eleget pihent a hal, leszedjük róla a joghurt nagy részét, ez mivel a nyers halon volt sajnos már nem használható. Tepsibe tesszük, kicsit megolajozzuk, nyugodtan mellé dobhatjuk a krumplikat is. 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

529 kCal/

37 g

31,5 g

28 g

Teljes mennyiség

2116 kCal/

148 g

126 g

112 g

 

 

Mazariner

mazariner

A svéd nagymamák nem almás pitét sütnek, hanem mazarinert. Ez az egyik legnépszerűbb svéd sütemény, amelynek a legfőbb alapanyaga a mandulaliszt. A linzertésztához hasonló kosárkákat finom töltelékkel, gyümölcsökkel töltik meg, így kívül ropogós, belül lágy és krémes lesz a desszert.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 35+40 perc

A recept hozzávalói (12 adag):

 

mazariner alap

 

A recept elkészítése:

 

A tésztához összedolgozunk 100 g vajat, a kétféle lisztet, ½ dl mandulalisztet, ½ dl eritritolt, majd 1 db tojást. Kézzel meggyúrjuk a tésztát, és ha összeállt félretesszük pihenni. A krémes töltelékhez a maradék vajat megolvasztva, mandulalisztet, eritritolt, kardamomot elkverjük, majd egyenként hozzáadjuk a megmaradt 3 db tojást. A tésztát egy kisebb tepsibe (kb. 15X25 cm) nyomkodjuk. Beleöntjük a tölteléket és előmelegített 160 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. A porcukor helyettesítőből, citromléből és vízből pedig cukormáz készül, amit a kihűlt sütemény tetejére csorgatunk.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

380 kCal/

21 g

13,7 g

24,5 g

Teljes mennyiség

4560 kCal/

252 g

164,4 g

294 g

 

 

Bevásárló lista 4 személyre:

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM