Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Ezen a hétvégén nagy klasszikusokat válogattunk egybe. Külön-külön is fogyaszthatók akármelyik étkezésen.

Pulykavagdalt

Pulykavagdalt

A restiben, étkezdékben, a nagymama konyhájában és a kilencvenes évek zsúrjain ott figyelt és figyel a fasírtgombóc. Mert a massza - és a kész termék is - előre elkészíthető, laktató, szeretjük, nem tudunk, de nem is akarunk tőle megszabadulni.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg pulykamell
  • 1 db zsemle
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 db tojás (M méretű)
  • 1 dl tej (1,5 %-os)
  • 4 dkg liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • őrölt fehérbors
  • tengeri só
  • ½ csomag petrezselyem zöld

 

A recept elkészítése:

 

A pulykamellet ledaráljuk. A zsemlét felaprítva beáztatjuk a tejbe. A vöröshagymát és a petrezselyem zöldet egészen apróra összevágjuk. A húst ízesítjük sóval, borssal, összedolgozzuk a tejben áztatott zsemlével, vöröshagymával, tojással és a petrezselyem zölddel. Négy ovális pogácsát készítünk belőle, és lisztbe forgatjuk. Olajjal megkent hőálló tálba tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük. Készíthető darált pulykacombból is.
Süthető bő zsiradékban is, de akkor kb. 100-150 kcal-val több lesz az energia tartalma.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

238 kCal/

17,3 g

29,4 g

5 g

Teljes mennyiség

952 kCal/

69,2 g

117,6 g

20 g

 

 

Görögsaláta 2.

Görögsaláta

A görög saláta, a horiatiki megkerülhetetlen étel Görögországban, de lassan a világ bármely pontján is. Kötelező eleme minden receptgyűjteménynek, hiszen nincs olyan étel, amelyhez ne passzolna.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 20-25 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg kígyóuborka
  • 40 dkg paradicsom
  • 3 szál újhagyma vagy ½ szál póréhagyma .
  • 1 db zöldpaprika .
  • 3 evőkanál olívabogyó
  • 20 dkg feta sajt
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 evőkanál fehér borecet

 

A recept elkészítése:

 

A paradicsomokat kockázzuk, a zöldpaprikát 2 cm-es négyzetekre vágjuk. Az uborkát hosszába negyedelve vékony cikkekre daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a paprikával, a hagymával és az olívabogyóval elkeverjük, borecettel, olajjal meglocsoljuk. Lazán átforgatjuk, majd a tetejét a kockára vágott feta sajttal megszórjuk.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

250 kCal/

10,2 g

6,1 g

19,7 g

Teljes mennyiség

1000 kCal/

40,8 g

24,4 g

78,8 g

 

 

Túrógombóc, gyümölcsös szósszal

Túrógombóc gyümölcsszósszal

Nagy klasszikus reform stílusban. Érdemes kipróbálni!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 20-25 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 50 dkg sovány túró
  • 2 db tojás
  • 5 evőkanál (7,5 dkg) búzadara
  • 20 dkg eper, vagy erdei gyümölcs mix
  • 2 evőkanál eritrit

 

A recept elkészítése:

 

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát és pici sót, összedolgozzuk, és az elkészült masszát kb. fél órát pihentetjük. A túrós masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk , majd enyhén sós, forró vízben kifőzzük. Elkészítjük a gyümölcsös öntetet: a gyümölcsöt meghintjük az édesítőszerrel, majd lassú tűzön összeforraljuk, szükség esetén kevés vízzel higítva. Tálaláskor a gombócokat négyfelé osztjuk, és ráöntjük a gyümölcsös szószt.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

235 kCal/

22,1 g

22,5 g

6,3 g

Teljes mennyiség

940 kCal/

88,4 g

90 g

25,2 g

 

 

Bevásárló lista:

  • 40 dkg pulykamell
  • 1 db zsemle
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 3 tojás
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • 40 dkg kígyóuborka
  • 40 dkg paradicsom
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 kis üveg (vagy csomag) olívabogyó
  • 20 dkg feta sajt
  • 50 dkg sovány (vagy félzsíros) túró
  • 20 dkg eper (vagy málna, vagy erdei gyümölcs mix)
    Szükség szerint:
  • liszt
  • tej
  • olaj
  • őrölt fehérbors
  • tengeri só
  • extra szűz olíva olaj
  • fehér borecet
  • búzadara
  • eritrit, vagy egyéb energiamentes édesítőszer

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM