Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Az e heti menü a nagy melegre való tekintettel nem tartalmaz húst, viszont annál több friss zöldséget. Ezzel jelentősen növelhetjük a rostbevitelt, ami elősegíti a megfelelő emésztést, és az sem elhanyagolható szempont, hogy nagyon finom fogásokról van szó.

Kertészleves

Kertészleves

Könnyű nyári leves, amelynek különleges aromáját a friss zöldségek adják. Ezt mindenkinek kötelező lenne ismernie és elkészítenie!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyem gyökér
  • 20 dkg karfiol
  • 15 dkg karalábé
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg kelbimbó
  • 1 evőkanál olaj
  • petrezselyem zöld
  • 4 dkg levestészta
  • konyhasó

 

A recept elkészítése:

 

A sárgarépát vékony karikára vágjuk, a petrezselyem gyökeret és a karalábét felkockázzuk. Az evőkanál olajon átfuttatjuk a feldarabolt zöldségeket és a zöldborsót, majd felengedjük vízzel vagy csontlével (aki színesebben szereti, felengedés előtt rakhat bele kevés fűszerpaprikát). Ízesítjük sóval, és főzni kezdjük. Mikor a zöldségek már félig megpuhultak, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és a kelbimbót, és továbbfőzzük. Mielőtt elkészülne, beletesszük a levestésztát, és készre főzzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk. Fogyasztható levestészta nélkül is.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

182 kCal/

25,7 g

13 g

2,5 g

Teljes mennyiség

728 kCal/

102,8 g

52 g

10 g

 

 

Mentés

Mentés

Gombás patisszon pörkölt burgonyával

Gombás patiszonpörkölt

Mentés

Közismert, hogy pörkölt nem csak hússal, hanem vegán változatban kizárólag zöldséggel is készíthető. Kiváló példa erre a következő patisszon pörkölt, amely ízletes és egyszerűen elkészíthető, húsmentes, gyorsan megfő és olcsó is. És nem csak a cukorbetegek fogják élvezni!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 30 - 40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 40 dkg patisszon
  • 40 dkg gomba
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 5 dkg paradicsom
  • 3 dkg zöldpaprika (1/2 db)
  • fűszerpaprika
  • konyhasó
  • 60 dkg burgonya

A recept elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd tűzről levéve beletesszük a fűszerpaprikát, sót, borsot, és a meghámozott és kockára vágott paradicsomot. Átpirítjuk, vigyázva, hogy a paprika ne égjen meg. Beletesszük a megtisztított és cikkekre vágott gombát, és a zöldpaprikát, majd kevés vízzel felengedve fedő pároljuk (paprika és paradicsom helyett használhatunk lecsót is). Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a kockára vágott patisszont, és készre pároljuk. Hasonló módon készíthetünk pörköltet egyéb zöldségekből is (zöldbab, zöldborsó, cukkini karfiol stb.) A kész pörköltet enyhén sós vízben megfőzött burgonyával tálaljuk. Fogyasztható hozzá kovászos uborka is.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

269 kCal/

42,7 g

11,3 g

5 g

Teljes mennyiség

1076 kCal/

170,8 g

45,2 g

20 g

Bevásárló lista

  • 1 csomag vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér, petrezselyem zöld)
  • 1 db karalábé
  • 1 kisebb karfiol
  • zöldborsó – fagyasztott
  • kelbimbó – fagyasztott
  • 1 közepes méretű patisszon
  • 40 dkg gomba
  • 1 db vöröshagyma, 1 db paradicsom 1 db zöldpaprika
  • 1 kg burgonya
    Szükség szerint:
  • olaj
  • konyhasó
  • levestészta
  • fűszerpaprika
  • kovászos uborka

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM