Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Reform köretes sorozatunk következő tagja az árpagyöngy, vagy más néven gersli. A hántolt árpa energia és szénhidrát tartalma ugyan szinte megegyezik a kukoricadaráéval, értékes tápanyagokban azonban jóval gazdagabb gabonaféle. Magas az élelmi rost tartalma, a hántolás ellenére is, és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Az árpagyöngy tulajdonképpen minden ételben alkalmazható, amiben eredetileg rizst használnánk, a gombócoktól, rakott ételektől kezdve egészen a risottoig. Ebben a receptben sárgarépával kombináljuk, melynek édeskés íze jól illik a mustáros sertéslapocka savanykás, fanyar ízéhez. Desszertnek egy sokak által ismert csokis túrós sütit alakítottunk át alacsonyabb szénhidrát és energia, illetve magasabb rost tartalmú változatává.

 Mustáros sertéslapocka sárgarépás árpagyönggyel

Mustárossertéslapocka

Ebben a receptben a kiváló élettani hatásokkal rendelkező árpagyönggyel - gerslinek is szokták nevezni - helyettesítjük a rizst, amely a remek ízkombinációt alkot a mustáros sertéslapockával. Egyszerűen kihagyhatatlan!

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 50 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 400 g sertéslapocka
  • 120 g árpagyöngy
  • 400 g sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 ml olaj
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál kefir
  • só, bors, oregánó, bazsalikom

Mustárossertéslapockahv

 

A recept elkészítése:

 

Az árpagyöngyöt áztassuk be főzés előtt 4-5 órával, hogy kicsit felpuhuljon, így könnyebb lesz megfőzni. A hagymát daraboljuk fel és kevés olajon pároljuk puhára, közben a húst mossuk meg szeleteljük fel, szórjuk meg sóval, borssal, kenjük be mustárral. Ha a hagyma megpuhult, tegyük a hússzeleteket is a serpenyőbe és 4x, 5x megforgatva pároljuk puhára. Közben folyamatosan öntsünk rá vizet, hogy félig mindig ellepje a húst, így nem szárad ki. Eközben a répát pucoljuk meg és kockázzuk fel, tegyük az árpagyöngyhöz, amiről előzőleg leöntöttük az áztató vizet. Ha a husik megsültek, vegyük ki a serpenyőből és a benne maradt ízes, hagymás szafthoz adjuk hozzá a sárgarépás árpagyöngyöt. Öntsük fel vízzel és fedjük le, 10-15 perc alatt puhára főnek és már tálalhatunk is!

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

509 kCal/

36 g

22,7 g

30 g

Teljes mennyiség

2036 kCal/

144 g

90,8 g

120 g

 

 

Túrós csokis kocka

Túróscsokiskocka

Az oly sokak által kedvelt régi klasszikus süteményreceptet alakítottuk át úgy, hogy cukorbetegek is fogyaszthassák. Ennek a változatnak az energiatartalma is alacsonyabb viszont sokkal rostdúsabb, mint az eredeti.

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 60 perc

A recept hozzávalói (8 adag):

 

Túróscsokiskockahv

 

A recept elkészítése:

 

A tésztához a kétféle lisztet, sütőport, kakaó port, 125 g eritritolt elkeverjük és hozzáadjuk az olvasztott margarint és 1 tojássárgáját. Az egészet összegyúrjuk és a massza 2/3-át a tepsink (18 x 25 cm-es) aljába nyomkodjuk. A töltelékhez elkeverjük a túrót, 2 evőkanál eritritolt, a tejbegríz port és a tejet és 2 tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, majd a 3 tojásfehérjét habbá verjük és azt is a töltelékhez adjuk. Az egészet a tepsibe öntjük, a tetejére pedig a maradék 1/3 tésztát rámorzsoljuk. Előmelegített 180-190 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, az első 30 percben fóliával lefedve, hogy ne égjen meg a sütink teteje. Az egész tepsit 8 felé vágva kapjuk meg az egy adag sütit.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

263 kCal/

17 g

16,2 g

13,5 g

Teljes mennyiség

2104 kCal/

136 g

129,6 g

108 g

 

 

Bevásárló lista 4 személyre:

  • 400 g sertéslapocka
  • 120 g árpagyöngy
  • 400 g sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 ml olaj
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál kefir
  • só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 1,5 db M-es méretű egész tojás
  • 175 g félzsíros túró
  • 1,5 evőkanál tejbegríz por
  • 1 evőkanál + 62,5 g eritritol
  • 50 g zéró-6-lisztkeverék
  • 50 g sima liszt
  • 1/4 zacskó sütőpor
  • 75 ml tej
  • 1 evőkanál kakaó por
  • 62,5 g margarin
  • reszelt citromhéj

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM