Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Ezen a hétvégén a kölessel ismerkedünk meg, méghozzá nem csak egyszerűen rizs helyett kanalazzuk a tányérra, hanem pirított baconnel ízesített fűszeres golyókat készítünk belőle, és krémesen lágy sajtmártással öntjük nyakon. Rendkívül változatosan elkészíthető gabonaféle. Ez is a nem sikérképző fajták közé tartozik, ezért tökéletes köret lisztérzékenyek étrendjében. Mivel viszonylag semleges ízű, ezért édes és sós változatban is fogyasztható. Sűrű édesített kásaként például túróhoz hasonló állagú tortakrémet készíthetünk belőle, amit kedvenc gyümölcseinkkel (eper, áfonya, bogyós gyümölcsök, barack) tehetünk még finomabbá. Sós változatban, az árpagyöngyhöz hasonlóan rizs helyettesítésére is használhatjuk. Ma már a köles is kapható előkészített főzőtasakos kiszerelésben, akárcsak a rizs. Mellé pedig egy légiesen könnyű áfonyás habfelfújtat készítünk desszertnek.

 Baconos köles sajtmártással

Baconos köles

A köles rendkívül változatosan elkészíthető gabonaféle, amely tökéletesen illeszthető a lisztérzékenyek étrendjébe is.

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 50 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 100 g bacon szalonna
  • 100 g köles
  • 1 db M-es tojás
  • 80 g trappista sajt
  • 3 dl tej
  • 25 g zéró-6-liszt
  • 50 g light margarin
  • só, bors, szerecsendió, bazsalikom, oregánó

Baconosköleshv

 

A recept elkészítése:

 

A kölest bazsalikomos, oregánós, sós vízben megfőzzük. A bacont feldaraboljuk és megpirítjuk. Ha kész, a pirult kockákat szedjük ki egy lapáttal és a visszamaradt zsiradékot tegyük félre, ebben fogjuk megforgatni a köles golyókat. A sajtmártáshoz egy edényben megolvasztjuk a margarint, beleszórjuk a zéró-6-lisztet és ha picit felhabzik, de még nem pirult meg hozzáöntjük a hideg tejet. Elkeverjük és összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele és hozzáadjuk a reszelt sajtot is, majd az egészet jól összekeverjük. Félre is tehetjük, a sajtmártásunk kész. A főtt köleshez hozzáadjuk a pirított bacont, a tojást és elkeverjük. A masszából diónyi golyókat formázunk és a megmaradt zsiradékon megpirítjuk. A sajtmártással leöntve tálaljuk.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

400 kCal/

22 g

18 g

25,9 g

Teljes mennyiség

1600 kCal/

88 g

72 g

103,6 g

 

 

Lekvárfelfújt

Lekvárfelfúj

Légiesen könnyű, isteni desszert, amely nem egészen fél óra alatt elkészíthető, ám garantáltan feldobja a nap hátralévő részét!

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 25 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

lekvárfelfújthv

 

A recept elkészítése:

 

gy edényben felmelegítjük a tejet, az eritritol felét és a lekvárt. A liszthez ütjük a két egész tojást és 2 tojássárgáját és felverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a felmelegített édes tejet és az edénybe visszaöntve sűrű krémmé főzzük. A tojásfehérjét habbá verjük és a maradék eritritollal édesítjük, majd óvatosan egy kanállal két lépésben a tejes masszához adjuk. 190 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

168 kCal/

18,5 g

10,6 g

7,2 g

Teljes mennyiség

672 kCal/

74 g

42,4 g

28,8 g

 

 

Bevásárló lista 4 személyre:

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM