Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Ezen a héten egy hagyomás, a magyar konyhában megszokott ízeket felvonultató menüsort készítünk.

 

Tárkonyos karfiolleves

Tárkonyos karfiolleves

A karfiol megérdemli, hogy rendszeresen szerepeljen az étlapunkon, mivel igen fontos tápanyagokat tartalmaz és nem mellékesen nagyon finoman lehet elkészíteni. Ezt bebizonyítandó, javasoljuk kipróbálásra ezt a lelket melengető levest.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 80 dkg karfiol
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál olaj
  • konyhasó
  • tárkony

 

A recept elkészítése:

 

A felhevített olajon a megtisztított, kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret átfuttatjuk, kevés vizet aláöntve pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, kb. 1 liter vízzel felengedjük, ízesítjük sóval, tárkonnyal és ízlés szerint puhára, vagy ressre főzzük.
Tálalható farfalline vagy kiskagyló tésztával is (1 dkg /fő – 35 kcal, 7,5 g szénhidrát).

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

200 kCal/

17,5 g

5,5 g

2,5 g

Teljes mennyiség

800 kCal/

70 g

22 g

10 g

 

 

Pulykasült, barnarizzsel, salátával

Pulykasült barnarizzsel salátával

Látványában és ízében is remek fogás, érdemes kipróbálni, mert utána garantáltan rendszeres szereplője lesz az étlapunknak.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 45 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 40 dkg filézett pulykacomb
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 X 125 g-os előfőzött barna rizs
  • 20 dkg saláta mix
  • 2 db koktél paradicsom
  • bazsalikom, szárított
  • 5 dkg apróra kockázott vöröshagyma
  • csemege piros arany
  • konyhasó

A recept elkészítése:

A pulykacombot vágjuk fel négy szeletbe. Ízesítsük kevés sóval, őrölt bazsalikommal. Bevonatos serpenyőben hevítsük fel az olajat és pároljuk meg benne a vöröshagymát üvegesre. Adjuk hozzá a hús szeleteket, pirítsuk a hús mindkét oldalát, majd fedő alatt – esetleg kevés víz hozzáadásával – pároljuk meg a húst. Közben forraljunk fel enyhén sós vizet, és a rizs dobozán levő ideig főzzük a barna rizst. Ha a hús megpuhult, kevés piros arany hozzáadásával süssük mindkét oldalát rózsaszínűre. Osszuk el a négy tányéron a húst, rizst, és a saláta mixet, díszítsük a félbe vágott koktél paradicsommal (bazsalikom levéllel, ha van). A salátára rakható egy evőkanálnyi saláta öntet.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

399 kCal/

52,8 g

20,2 g

9,5 g

Teljes mennyiség

1596 kCal/

211,2 g

80,8 g

38 g

Vásárló lista:

  • 40 dkg pulykacomb filé
  • 1 doboz (2 x 125 g) előfőzött barna rizs
  • 1 fej karfiol (kb. 1 kg)
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csomag (20 dkg) saláta mix
  • 1 kisebb doboz koktélparadicsom
  • olaj
  • csemege piros arany
  • tárkony, szárított vagy friss
  • bazsalikom, szárított és friss
  • konyhasó
  • (salátaöntet)

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM