Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

A februárt az egyre népszerűbb reform köretek megismerésének szenteljük. Elsőként a hajdinát próbáljuk ki. A quinoa, a hajdina és az amaránt, ugyan növénytanilag más családba tartozik, mint az általánosan használt gabonafélék, de felhasználhatóságuk mégis nagyon hasonló. Magasabb a fehérje, ásványi anyag (kálium, magnézium) és élelmi rost tartalmuk. Húsgombócokba, vagy rakott ételekbe használhatjuk rizs helyett, vagy különböző zöldségekkel, gombával, húsokkal akár egytálételként is fogyaszthatjuk. Ebben a káposztás egytálételben rizs helyett alkalmazzuk. Desszertként pedig nagyon könnyen elkészíthető kókusz szívecskéket készítünk tekintettel a Valentin-napra. Ezzel az egyszerű recepttel könnyedén örömet szerezhetünk kedvesünknek.

 Rakott káposzta hajdinával

Rakottkáposzta

A rakott ételek jellemzője, hogy rétegesen helyezzük az elkészített alapanyagokat tűzálló edénybe. Az így összeért finomságok ínycsiklandó ízeket eredményeznek. A rakott káposzta nem túl bonyolult, de mégis zamatos vacsora, amit bárki el tud készíteni. A rizs helyett használt hajdina magasabb fehérje, ásványi anyag és élelmi rost tartalmának köszönhetően teszi ezt a fogást különlegessé.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 140 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 800 g savanyú káposzta
  • 600 g darált sertéshús
  • 60 g hajdina
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 db 70 g-os paradicsompüré konzerv
  • 20 ml olívaolaj, vagy ízesített (pl.: fokhagymás, chilis) változat
  • 2 kis dobozos (140 g-os) 12%-os tejföl
  • só, bors, bazsalikom, pirospaprika

rakottkáposztahv

A recept elkészítése:

A hajdinát előző este beáztatjuk, hogy másnap könnyebb dolgunk legyen a főzésével. Ez a lépé kihagyható, ha előkészített, tasakos változatot veszünk. Ma már ugyanis a rizshez hasonlóan ebből is találunk ilyen változatot a boltokban. A hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk, a zúzott fokhagymával együtt az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és pirítás után felöntjük egy kevés vízzel. A darált sertéshúst is hozzáadjuk és sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával. Kicsit megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. Közben sós, bazsalikomos vízben megfőzzük a hajdinát. Ha kész összekeverjük a paradicsomos husival, ez lesz a töltelékünk a káposzta rétegek között. Megmossuk a savanyú káposztát, kevés olajon, vízzel felöntve félig megpároljuk. Odakészítjük a tejfölt és a hajdinás husit és már nem sok dolgunk van. Előmelegítjük a sütőt 190-200 fokra és egy hőálló edényben lerétegezzük a káposzta felét, ráöntjük az egyik doboz tejfölt, majd a hajdinás húst. Ezután jöhet a káposzta másik fele, a tetejére pedig a másik doboz tejföl. Fóliázzuk le és mehet 35-40 percre a sütőbe. Ekkor vegyük le a fóliát és süssük tovább még 10-15 percet, de vigyázunk, nehogy megégjen a tejföl a tetején.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

398 kCal/

30 g

33,7 g

49 g

Teljes mennyiség

1592 kCal/

120 g

134,8 g

198 g

6,3g élelmi rostot tartalmaz egy adag.

 

Kókusz szívecske

kókuszszivecske

Mindössze tíz perc alatt, sütés nélkül elkészíthető finomság, amellyel bármikor meglephetjük szeretteinket!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 10 perc

A recept hozzávalói (6 darab):

 

kókuszszivecskehv

 

A recept elkészítése:

 

A kekszmorzsát a porcukor helyettesítővel, 2 evőkanál befőtt lével és a kakaóporral összekeverjük és fokozatosan hozzáadjuk a tejet, hogy puha, de nem folyós masszát kapjunk. A szilikon formát egy kókuszreszelékkel megszórt tányérra tesszük, így nem fog leragadni a sütink. Belenyomkodjuk a masszát, szépen elegyengetjük, óvatosan levesszük a formát a tányérról és a szív oldalát és tetejét is megszórjuk kókuszreszelékkel. A kész szívet 1 szem meggyel díszítjük.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 darab

224 kCal/

11,8 g

7,7 g

12,5 g

Teljes mennyiség

1344 kCal/

70,8 g

46,2 g

75 g

 

 

Bevásárló lista 4 személyre:

  • 800 g savanyú káposzta
  • 600 g darált sertéshús
  • 60 g hajdina
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 db 70 g-os paradicsompüré konzerv
  • 20 ml olívaolaj, vagy ízesített (pl.: fokhagymás, chilis) változat
  • 2 kis dobozos (140 g-os) 12%-os tejföl
  • só, bors, bazsalikom, pirospaprika
  • 200 g kekszmorzsa
  • 2 evőkanál diabetikus meggybefőtt lé
  • 6 szem diabetikus meggybefőtt
  • 4 púpozott evőkanál porcukor helyettesítő
  • 2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
  • 1 dl tej
  • kókuszreszelék

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM