Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Az e heti menüsor csak szénhidrátban lesz diétás, de a magyar konyhából nem hiányozhat a rántott hús!

Rántott csirkecomb

Rántott csirkecomb

Bár a cukorbeteg diétába nem igazán fér bele minden hétvégén, azért időnként megengedhető egy klasszikus szelet rántott hús. A közhiedelemmel ellentétben a bécsi szelet nem az osztrák fővárosról kapta a nevét. Mi több, még csak nem is „echte” osztrák étel. A bécsi szelet nevének eredetére két magyarázat van. Az egyik szerint az 1848-ban a Felső-olaszországi lázadás leverésére vezényelt Radetzky marsallnak – akinek lánya Radetzky Friderika a pósteleki kastély urához, Wenckheim Károlyhoz ment férjhez – ízlett az ottani rántott borjúszelet, s receptjét elküldte a császári udvarba.

A másik változat szerint a bécsi szelet bizánci eredetű. E szerint az arab szakácsok konstantinápolyi szakácsoktól lesték el a panírozott hússzeletek készítésének titkát, s vitték magukkal az ibériai félszigetre, ahol „andalúziai módra készült rántott húsként” lett népszerű. Innen V. Károly spanyol zsoldosai útján jutott el a recept olaszföldre, majd onnan a már említett módon Bécsbe.

Mehr Infos: http://elet-becsben.webnode.com/news/becsi-szelet-eredete/

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 25-30 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 4 db csirke felsőcomb, filézve (kb. 10 dkg/db)
  • 5 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • konyhasó
  • 6 evőkanál olaj (a sütéshez legalább 3 dl olajra van szükség)

 

A recept elkészítése:

 

A filézett csirkehúst lesózzuk. Kicsit állni hagyjuk, majd bepanírozzuk a lisztbe, kissé felvert tojásba és zsemlemorzsába mártva (a receptben az a liszt, morzsa és olaj mennyiség van jelezve, amit a hús a panírozás során „felvesz”). Bő forró olajban kisütjük. Nagyobb szelet húsnak a panír szénhidráttartalma is nagyobb lesz!

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

392 kCal/

22,3 g

25,4 g

21,8 g

Teljes mennyiség

1592 kCal/

89,2 g

101,6 g

87,2 g

 

 

Majonézes céklasaláta

Majonézes céklasaláta

A majonézes céklasaláta nem egy nehezen elkészíthető fogás, és még nagyon látványos is. Készíthetjük savanyított céklával is, de a frissel lesz az igazi.

Nehézségi fok: könnyű

 

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 80 dkg cékla
  • 4 dl tejföl 12 %-os
  • 1 dl majonéz, light (Globus)
  • 1 evőkanál ecetes torma
  • mustár
  • citromlé
  • őrölt fehér bors
  • konyhasó
  • folyékony édesítőszer

 

A recept elkészítése:

 

A megmosott céklát héjában puhára főzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Míg kihűl, elkészítjük a dresszinget a salátához. Kevés mustárral elkeverjük a majonézt, majd hozzáadjuk a tejfölt. Ízesítjük kevés sóval, őrölt borssal, citromlével és szükség esetén kevés folyékony édesítőszerrel. A kihűlt céklát megtisztítjuk, és vékony csíkokra szeleteljük és összekeverjük az elkészült majonézes mártással. Hűtőben kissé összeérleljük.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

285 kCal/

18,5 g

6,5 g

26,4 g

Teljes mennyiség

1140 kCal/

74 g

26 g

105,6 g

 

 

Bevásárló lista

  • 4 db csirke felsőcomb
  • 1 db tojás
  • 1 kg cékla (apróbb darab)
  • 4 dl tejföl
  • 1 tubus light majonéz
  • 1 kis üveg ecetes torma

Szükség szerint:

  • olaj
  • konyhasó
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • őrölt fehérbors
  • mustár
  • folyékony édesítőszer

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM