Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Erre a hétvégére egy ősrégi ám mindig aktuális klasszikust ajánlunk a mindenki által kedvelt salátával.

Borsos tokány tarhonyával

Borsos tokány tarhonyával

Csikós vagy debreceni? Hentes- vagy borsos, netán frankfurti? Egy jó tokánynak nincs párja. A pörkölt módra elkészült étel erdélyi eredetű, a vékony, ujjnyi csíkokra vágott húsdarabok valószínűsíthetően a pusztákon vándorló magyarok ősi tartósító módszerének továbbélését jelzik. Természetesen ahány ház, annyiféle szokás, de az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. Készíthető sertés-, marha-, vad- és baromfihúsból is. Borssal, gombával, füstölt szalonnával készítve, tejföllel ízesítve mennyei.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 60 - 80 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg sovány sertéscomb
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 kanál ketchup
  • csipetnyi fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • konyhasó
  • 25 dkg tarhonya
  • 1 evőkanál olaj

 

A recept elkészítése:

 

A sertéscombot vékony csíkokra, a szalonnát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk. A szalonna kisült zsírjában megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst, ízesítjük sóval, csipetnyi fűszerpaprikával, ketchuppal, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal. A húst átpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben elkészítjük a tarhonyát. Az olajon megpirítjuk a tésztát, amikor rózsaszínes kezd lenni a tarhonya, felöntjük a szükséges vízzel, és takaréklángon készre főzzük. Amikor a borsos tokány húsa megpuhult, fedő nélkül kissé zsírjára pirítjuk, és melegen tálaljuk. Fogyasztható uborka salátával, kovászos uborkával.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

535 kCal/

47,5 g

31,8 g

19,2 g

Teljes mennyiség

2140 kCal/

190 g

127,2 g

76,8 g

 

 

Mentés

Mentés

Ecetes uborkasaláta

uborka saláta 300x200

Szinte bármilyen főtt ételhez fogyasztható, de nyugodtan kipróbálhatjuk akár szendvicsekhez is, úgy is ellenállhatatlan. Mindenki számára kötelező recept.

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Időszükséglet: 10 -15 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 60 dkg kígyóuborka
  • ecet
  • mesterséges édesítőszer
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika

 

A recept elkészítése:

 

Az uborkát alaposan mossuk meg, vékony karikára szeleteljük (ha saláta uborkát használunk, hámozzuk meg), gyengén sózzuk le, és kis ideig állni hagyjuk. Közben ecetből, kevés vízzel és édesítőszerrel páclevet készítünk. Az uborkából kinyomkodjuk a sós levet. Az uborkát beletesszük a páclébe, kis ideig összeérleljük. Tálaláskor az adagok tetejét megszórhatjuk kevés őrölt borssal és fűszerpaprikával.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

15 kCal/

3 g

0 g

0 g

Teljes mennyiség

60 kCal/

12 g

0 g

0 g

 

 

Mentés

Mentés

Bevásárló lista:

  • 40 dkg sertés comb
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 csomag tarhonya
  • 2 közepes kígyó uborka
    Szükség szerint:
  • ketchup
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • konyhasó
  • olaj
  • ecet
  • édesítőszer

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM