Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Erre a hétvégére egy hagyományosnak mondható menüsort állítottunk össze, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, hogy a cukorbeteg diéta valami különleges dolgot takar. Mindössze arról van szó, hogy a helyes arányban összeállítot, megfelelő mennyiségű ételt fogyasszuk és természetesen ne felejtkezzünk meg a folyadékbevitelről sem!

Zöldborsós, májas karaj

Zöldborsós májas karajszelet

Mentés

Amellett, hogy finom, a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik: A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket is tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is. És persze nagyon finom is!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 25-30 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg karaj, 8 szeletbe vágva
  • 2 db (15 dkg) csirkemáj
  • 25 dkg zöldborsó
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • konyhasó
  • őrölt bors
  • majoránna

 

A recept elkészítése:

 

A kivert karaj szeleteket ízesítjük sóval, borssal. Kicsit félre tesszük, hogy az ízek átjárják a húst. A vöröshagymát vékony karikára vágjuk, egy evőkanál olajon megfonnyasztjuk, majd ízesítsük borssal, majorannával, és kisütjük benne a csirkemájakat. Míg sül a máj, egy evőkanál olajon megpároljuk a zöldborsót (ebből, ha a kiszabott mennyiségnél nagyobb adagot használunk, önálló köretként is megfelelhet). Ízlés szerint használhatunk ehhez is majorannát is fűszerként a konyhasó mellett. Ha elkészült a máj és a zöldborsó, teflon bevonatú edényben felhevítünk egy evőkanál olajat, és rózsaszínűre sütjük benne a hússzeleteket. A csirkemájat feldaraboljuk, és a hagymás szaftjával együtt a zöldborsóhoz keverjük, majd a kisült karaj szeletek mellé tálaljuk. Fogyasztható tepsis burgonyával, rizzsel is.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

334 kCal/

10,9 g

32,9 g

17,1 g

Teljes mennyiség

1336 kCal/

43,6 g

131,6 g

68,4 g

 

 

Mentés

Mentés

Tepsis burgonya

Tepsis burgonya

A burgonya nem tartozik a nagy mennyiségben fogyasztható köretek közé amikor cukorbeteg étrendről van szó, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy időnként ne szerepelhetne terítéken. És a tepsis burgonya igazán finom változata!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 1 kg burgonya
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • konyhasó

 

A recept elkészítése:

 

A megtisztított burgonyát egyenletes kockákra vágva, sós vízben félig megfőzzük. Leszűrve jól lecsurgatjuk, egy evőkanál olajjal kikent tepsibe tesszük, majd a maradék olajjal meglocsolva, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Használhatjuk minden olyan ételhez, amihez eddig bő zsiradékban sült burgonyát fogyasztottunk.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

292 kCal/

50 g

6,3 g

7,5 g

Teljes mennyiség

1168 kCal/

200 g

25,2 g

30 g

 

 

Mentés

Mentés

Beásárló lista:

  • 40 dkg csont nélküli karaj
  • 15 dkg csirkemáj
  • 25 dkg zöldborsó
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 kg burgonya
  • majoránna

Szükség szerint:

  • őrölt bors
  • konyhasó
  • olaj

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM