Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Ezen a hétvégén a szűnni nem akaró hőségre tekintettel a mediterrán hangulatot és étrendet idéző fogást állítottunk össze.

Paradicsomos mozarella

Paradicsomos mozzarella

Ez a tíz perc alatt elkészíthető saláta a bizonyíték arra, hogy mekkorát tévedünk, amikor az éttermekben feltálalt mutatós fogásokról azt gondoljuk, hogy ezekhez mesterszakács kell.

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Időszükséglet: 10 -15 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 50 dkg paradicsom
  • 20 dkg mozzarella
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • olíva bogyó
  • borecet
  • 3-5 levél friss bazsalikom

 

A recept elkészítése:

 

A paradicsomot és a mozarellát vékony karikára vágjuk. A tányéron felváltva körbe rétegezzük (egy karika paradicsom, félig ráfedve egy karika mozzarella , majd újra paradicsom stb.). Borecettel, olívaolajjal megöntözzük, apróra összevágott bazsalikommal megszórva tálaljuk, olívabogyóval díszítjük. Vendégváráskor készíthetjük koktél paradicsomból és apró mozzarella golyókból, egy darabka bazsalikomlevéllel fogvájóra tűzve.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

187 kCal/

5 g

8,2 g

14,2 g

Teljes mennyiség

748 kCal/

20 g

32,8 g

56,8 g

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Narancsos kacsasült

Narancsos kacsasült

Fejedelmi ízvilágot varázsolhatunk az asztalra ezzel a kacsamellel és ráadásul úgy, hogy alig van dolgunk vele.

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Időszükséglet: 60 - 80 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 4 db ( 4 x fél) kisebb pecsenye kacsamell (kb. 80 dkg)
  • 2 db narancs
  • konyhasó

 

A recept elkészítése:

 

A kacsamell darabokat enyhén sózzuk meg, bőrüket irdaljuk be. Tegyük akkora hőálló tepsibe, amiben éppen elférnek. A narancsokból vágjunk néhány karikát díszítéshez, a többinek a héját reszeljük a kacsahúsra, és a levüket facsarjuk rá szintén a kacsára (ízlés szerint használhatunk őrölt borsot is ízesítésre, és kevés bort is önthetünk a narancslé mellé). Alufóliával fedjük le a tepsit, és előmelegített sütőben pároljuk puhára saját zsírjában a kacshúst. Amikor a hús már puha, távolítsuk el a fóliát, és a narancsos kacsazsírral locsolgatva a húst süssük addig, míg a bőre, és a hús megpirul.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

402 kCal/

5,3 g

38,2 g

24 g

Teljes mennyiség

1608 kCal/

21,2 g

152,8 g

92 g

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Gombás, vadrizses rizs

Gombás vadruzses rizs

A rizs nagyon kedvelt köretféle, ám magas szénhidráttartalma miatt a mennyiségével nagyon körültekintően kell bánni a cukorbeteg diétában. A vadrizsnek magasabb a vitamin, ásványi anyag és rost tartalma, mint a fehér rizsnek, ezért érdemes legalább részben kiváltani vele a sima rizs köretet. Azzal azonban a vadrizs esetében számolnunk kell, hogy a főzési ideje jóval hosszabb, körülbelül kétszer annyi, mint a fehér rizsé.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 25-30 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 25 dkg előgőzölt vadrizses rizs
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • konyhasó

 

A recept elkészítése:

 

Az előgőzölt rizst enyhén sós vízben 20-22 percig főzzük. Közben a megtisztított, megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk. Az olajon a finomra vágott vöröshagymát átfuttatjuk, és hozzáadjuk a gombát, megsózva, finomra vágott petrezselyem zöldjével, borssal ízesítve tovább pirítjuk. Amikor elkészült óvatosan a leszűrt rizshez keverjük. Tálalhatjuk a tetejét frissen vágott petrezselyem zöldjével is meghintve. Natúr, rostonsült, párolt vagy grill húsokkal fogyasztható.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

268 kCal/

50,3 g

8,3 g

4,2 g

Teljes mennyiség

1072 kCal/

201,2 g

33,2 g

16,8 g

 

 

Mentés

Mentés

Bevásárló lista

  • 1/2 kg paradicsom
  • 20 dkg mozzarella
  • 1 cserép bazsalikom
  • 1 kis üveg olívabogyó
  • 80 dkg kacsamell
  • 2 db narancs
  • 25 dkg előgőzölt vadrizses rizs
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg vöröshagyma

Szükség szerint:

  • olíva olaj
  • borecet
  • őrölt bors
  • konyhasó
  • ½-1 dl vörösbor

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM