Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Ezen a hétvégén egy elronthatatlan brokkoli levest készítünk, és betekintünk a kínai konyha híresen jó szecsuáni ízvillágába.

Brokkoli leves

Brokkoli leves

Nagy népszerűségnek örvend a brokkoli a konyhákban, és nem véletlenül. Nagyon ízletes és változatos ételek készíthetők belőle, és évszaktól függetlenül, hiszen akár frissen, akár fagyasztott állapotban is remekül felhasználható.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 15-20 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg brokkoli
  • ½ evőkanál olaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl (12 %)
  • őrölt bors
  • tengeri só

 

A recept elkészítése:

 

A megtisztított brokkolit feltesszük főni, kb. 1 liter enyhén sós vízbe. A felmelegített olajon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, és üvegesre megpároljuk. A megfőtt brokkolihoz keverjük a hagymás rántást. Ha kész, behabarjuk a tejföllel, majd ízlés szerint borsozzuk.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

98 kCal/

6,5 g

4,5 g

4,7 g

Teljes mennyiség

392 kCal/

26 g

18 g

18,8 g

 

 

Szecsuáni csípős csirke üveg tésztával

Szecsuáni csirke

A különlegesen egyedi, mással össze nem hasonlítható kínai konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga az üvegtészta. A tészta a mungó bab nagyon finomra őrölt lisztjéből, valamint vízből készül. A mungó bab lisztje azért különleges, mert kiemelkedően magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva sokkalta értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Mindez szecsuáni módra elkészített csirkével, felséges fogás.

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 30-40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 40 dkg csirkemell
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg sárgarépa
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1,5 evőkanál olaj
  • chili paprika
  • konyhasó
  • őrölt bors
  • 20 dkg üvegtészta

 

A recept elkészítése:

 

A csirkemellet vágjuk tetszés szerint vékony csíkokra, vagy kockára. Felhevített olajon, nagy lángon a csirkemell csíkokat kezdjük sütni, ízesítjük sóval, őrölt borssal, chili paprikával, és pirítsuk addig, míg a hús rózsaszínű kezd lenni. Adjuk hozzá a nagyobb kockára vágott vöröshagymát, és a vékony karikára vágott sárgarépát (adhatunk hozzá tetszés szerint csíkokra vágott bambusz rügyet is), és pirítsuk együtt 3-4 percig. Sűrítsük be vízzel higított keményítővel és adjuk hozzá a ketchupot. Forraljuk össze, és tálaljuk az elkészült csirkemellet enyhén sós vízben kifőzött üvegtésztával.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

344 kCal/

45 g

27,8 g

4,8 g

Teljes mennyiség

1376 kCal/

180 g

111,2 g

19,2 g

 

 

Bevásárló lista

  •  1 fej brokkoli
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 40 dkg csirkemell
  • 1 közepes méretű sárgarépa
  • 1 csomag üveg tészta
  • chili paprika

Szükség szerint:

  • liszt
  • keményítő
  • őrölt bors
  • olaj
    ketchup

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM