Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

A mostani hétvégére a húsvét utáni bőséges étkezések levezetőjeként könnyebb menüt állítottunk össze, ezzel is kímélve egyrészt gyomrunkat, másrészt elkezdve az odafigyelést a súlyunkra.

Vegyes gyümölcsleves

Vegyesgyümölcsleves

Egy ízletes gyümölcsleves évszaktól függetlenül mindig jólesik. Hidegen vagy melegen, friss vagy fagyasztott gyümölcsből elkészítve bármikor felvidíthatja a kedvünket!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 30-40 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 30 dkg meggy, friss vagy fagyasztott
  • 20 dkg alma (vagy 10 dkg alma, 10 dkg körtével)
  • 1 db citrom
  • 1 dl tej 2,8 %-os
  • 1 evőkanál liszt
  • Fahéj, egész
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • folyékony édesítőszer

 

A recept elkészítése:

 

Kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni a fahéjat a szegfűszeggel, és a citromhéjjal. Mikor jól összeforraltuk, beletesszük a kimagozott meggyet, forraljuk néhány percig, behabarjuk a tejjel elkevert liszttel. Legvégül tesszük bele a hámozott és cikkekre, vagy kockára vágott almát, és a tetszés szerinti folyékony édesítőszert , de ilyenkor már csak egyet forralunk rajta, hogy az alma ne főjön szét. Lehűtve, szobahőmérsékleten tálaljuk. Nyáron tehetünk a levesbe egy gombóc (az étrend energiájához alkalmazkodva light) fagylaltot is.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

86 kCal/

16 g

3,2 g

0,9 g

Teljes mennyiség

344 kCal/

64 g

12,8 g

3,6 g

 

 

Sült hal, mediterrán fűszerekkel

Sült hal mediterránfűszerekkel

Ínyenceknek ajánljuk ezt a könnyen elkészíthető halételt. Figyelem: nincs benne szénhidrát, ami egyrészt azt jelenti, hogy sokat fogyaszthatunk belőle, másrészt viszont azt, hogy a körettel vagy a desszerttel kell kipótolnunk a szükséges szénhidrátmennyiséget!

Nehézségi fok: könnyű

Időszükséglet: 20 perc perc

A recept hozzávalói (4 adag):

  • 40 dkg tengeri hal filé

  • 4 evőkanál olíva olaj
  • oregánó
  • bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma őrölt bors
  • 2 evőkanál apróra vágott friss zöldfűszer (petrezselyem zöld, bazsalikom, metélőhagyma)
  • 4 dkg margarin
  • 1 citrom

A recept elkészítése:

A felengedett halat papírtörlővel töröljük szárazra. Készítsünk páclevet. Az olíva olajat ízesítsük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval, borssal és kevés sóval. Öntsük rá a halszeletekre, és tegyük a hűtőbe. Amikor jól átjárták a fűszerek, hevítsük fel a margarint a serpenyőben, és süssük meg benne a halszeleteket. Tálaláskor csepegtessük rá a citrom kicsavart levét, és szórjuk meg a zöldfűszerekkel.

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

237 kCal/

0 g

19,4 g

17 g

Teljes mennyiség

948 kCal/

0 g

77,6 g

68 g

Csőbensült vegyes zöldség

Csőbensültvegyeszöldség

Hogy honnan ered a "csőben sült", franciául "au gratin" kifejezés? Abból az időből, amikor a nyílt tűzi főzést felváltották a füstmentes, zárt rendszerű takaréktűzhelyek. Ezek sütőjét hívták sütőcsőnek, vagy csőnek. Tehát a csőben sütés egyszerűen sütőben sütést jelent, ami abban az időben azért volt nagy újítás, mert a zárt, körbefalazott, lemezzel borított sütőben már a füst kizárásával tudtak sütni. Ezzel a körettel különlegessé tehetjük bármely szokványosabb ételünket.

Nehézségi fok: közepes

Időszükséglet: 50 - 60 perc

A recept hozzávalói (4 adag):

 

  • 30 dkg zöldbab
  • 30 dkg cukkíni
  • 40 dkg bébirépa
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg margarin
  • 4 dl tej 1,5 %-os
  • ½ dl tejföl (12 % zsírtart.)
  • 2 tojássárga
  • 8 dkg reszelt félzsíros sajt
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • őrölt szerecsendió
  • 1 evőkanál olaj

 

A recept elkészítése:

 

A bébirépát és a zöldbabot külön-külön enyhén sós vízben ressre főzzük, leszűrjük, a cukkiniit tetszés szerint daraboljuk. A zöldségeket egy olajjal kikent hőálló tálba rétegezve, vagy vegyesen lerakjuk. A margarinból, lisztből és a tejből fehér mártást készítünk. Belekeverjük a tejfölt, tojássárgát és a reszelt sajt felét. Ízesítjük sóval, őrölt szerecsendióval és a zöldségekre öntjük. A tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával, és a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje rózsaszínű lesz. Készíthetjük tetszés szerinti egyéb zöldségekből is.

 

A recept tápanyagtartalma:

A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

 

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsír

1 adag

388 kCal/

35,1 g

14,5 g

19,9 g

Teljes mennyiség

1552 kCal/

140,4 g

58 g

79,6 g

 

 

Bevásárló lista

  • 30 dkg fagyasztott meggy
  • 20 dkg alma
  • 2 db citrom
  • ½ liter tej
  • 40 dkg tengeri hal
  • friss zöld fűszerek
  • 30 dkg fagyasztott zöldbab
  • 30 dkg cukkíni
  • 40 dkg fagyasztott bébirépa
  • zsírszegény tejföl
  • reszelt félzsíros sajt
  • 2 tojás
    Szükség szerint:
  • liszt
  • fahéj, szegfűszeg
  • folyékony édesítőszer
  • oregánó, bazsalikom (szárított)
  • olíva olaj
  • margarin
  • fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • zsemlemorzsa

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM