Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

tippek-trukkok

Madelein

A madeleine-t Proust tette világhírűvé, Az eltűnt idő nyomában című művében fontos szerepet szán a kis aprósüteménynek. A madeleine története a legenda szerint akkor kezdődött, mikor egy francia lány, akit Madeleine-nek hívtak, megajándékozta a kis sütikkel Stanislaw Lezczynskit, Lotaringia hercegét. A hercegnek annyira ízlett a sütemény, hogy lelkesen kínálni kezdte vele lányát is, aki XV.Lajos felesége volt. A madeleine-ek népszerűsége ekkor kezdett felfelé ívelni, majd meghódította egész Franciaországot. Ehhez jött még Proust hatása, mely meghozta a világhírt is a kagyló alakú kis piskótafalatkáknak. Különlegességük, hogy saját sütőformájuk van, csak ebben készülhet az igazi madeleine. Ilyen formákat a nagyobb lakberendezési áruházakban árulnak. Igazi vendégváró sütemény ez, melyet langyosan kell tálalni és alig több, mint tíz perc alatt kész.

Ha meg tudjuk becsülni főzés közben az alapanyagok szénhidrát tartalmát, számos helyzetben segít elkerülni a nagyobb diéta hibákat. Természetesen mérjünk és számoljunk amikor csak lehet, de nagyon hasznos, ha az általunk legkedveltebb alapanyagoknál szemmértékre is meg tudjuk mondani, hogy mennyit kell belőlük megenni, hogy a diétánkban előírt mennyiségű szénhidrátot elfogyasszuk.

A hagyományos brownie recept előnyei közé tartozik, hogy nagyon kevés liszt kell a sütibe, ennek ellenére mégis szilárd, szeletelhető lesz a végeredmény. Amit azonban az egyik oldalon megspórolunk, a másikon visszapótoljuk, hiszen általában a kevéske liszt mellé bőségesen adunk vajat, cukrot és csokoládét (szerencsés esetben legalább jó minőségű étcsokit).

A speciális lisztkeveréknek köszönhetően (amivel a sima búzaliszt nagy részét helyettesítjük ebben a receptben), ennek a pogácsának igen alacsony a szénhidrát tartalma. Ráadásul magas rost tartalma miatt ez a szénhidrát mennyiség lassabban is szívódik fel, vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet. Így akár tízóraira, vagy uzsonnára is bátran fogyaszthatjuk.

A hét menüje

Minden héten új menü, részletes leírással, tápanyag számítással és bevásárlólistával. Szerdán küldjük, hogy a hétvégi bevásárlásból nehogy kimaradjon valami!

FELIRATKOZOM